Selaković: Reforma sudstva je bila oaza kriminala

Izvor: Večernje novosti, 26.Sep.2012, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković: Reforma sudstva je bila oaza kriminala

GLAVNE teme razgovora ministra pravde i državne uprave Nikole Selakovića sa evropskim zvaničnicima u Briselu bile su stabilnost pravosudnog sistema, donošenje novih zakona, stvaranje jasnih mehanizama za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, i transparentnost u radu. - Pravosuđe u Srbiji neće biti pozitivno ocenjeno u izveštaju EK za ovu godinu. Taj izveštaj skoro u celini, do 99 odsto, ocenjuje rezultate rada prethodnog saziva Ministarstva pravde, dok će rezultati rada ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Ministarstva biti ocenjeni tek u izveštaju za narednu godinu - kaže za ”Novosti” ministar Selaković odmah po povratku iz Brisela. On je ocenio da je sastanak sa visokim zvaničnicima EK Štefanom Fileom i Stefanom Saninom protekao ”u pozitivnoj i srdačnoj atmosferi”: - Istaknuto je da je sistem pravosuđa veoma uzdrman i da se nalazi u krizi, koja se preliva na sve aspekte funkcionisanja Srbije kao države. Saglasili smo se da je popravljanje lošeg stanja, na šta su oni ukazivali, a prošla vlast prećutkivala i krila od građana, apsolutni prioritet. Reforma pravosudnog sistema koja je sprovođena u prethodne tri godine, ugrozila je rad svih pravosudnih organa, što je doprinelo da se uveća problem koji država ima sa organizovanim kriminalom i korupcijom. DOSTA STRAHA Vreme je da Srbija prestane da živi u mraku i strahu. Pravo i pravda moraju da budu iznad politike. Sa drugačijim pravosuđem. A pravosuđe će takvo i biti - objektivno, nepristrasno i nezavisno - kaže Selaković. Selaković dodaje da su se saglasili i da je neophodno doneti novu Strategiju razvoja i Akcioni plan za ostvarenje te strategije, a evropski partneri su naglasili da u izradu Strategije moraju biti uključeni svi akteri koji čine lanac borbe protiv korupcije: tužilaštva, sudovi, Agencija, policija, nevladine organizacije, ali i sami građani. - To iziskuje da se saradnja među svim organima vlasti podigne na visok nivo. Vraćanje poverenja građana u pravosuđe jedan je od osnovnih ciljeva koje je smo pred sebe postavili. Evropski zvaničnici su ukazali da je neophodno da Srbija stabilizuje svoj pravosudni sistem, što se jedino može ostvariti poštovanjem odluka Ustavnog suda, vraćanjem sudija i tužilaca u sistem pravosuđa i apsolutnim uklanjanjem političkog uticaja koji je postojao, i dalje postoji u pravnim institucijama. Moramo postići određenu doslednost u nepromenljivost zakona, jer suprotno izaziva pravnu nesigurnost kod građana - izjavio je ministar pravde.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Reforme ugrozile rad pravosuđa"

Izvor: B92, 27.Sep.2012, 01:47

Beograd -- Reforma pravosudnog sistema koja je sprovođena u prethodne tri godine, ugrozila rad svih pravosudnih organa, kaže ministar pravde Nikola Selaković...Selaković dodaje da je to doprinelo da se uveća problem koji država ima sa organizovanim kriminalom i korupcijom...Navodeći da se u toj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.