Izvor: B92, 20.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedam dana do odluke

Beograd, Brisel -- Komesar za proširenje EU Oli Ren pozvao je vlasti SCG da više sarađuju s Hagom da bi se taj napredak odrazio na Studiju o izvodljivosti.

Ren je u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta rekao da "Evropska komisija radi na Studiji o pripremljenosti Srbije i Crne Gore za pregovore o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju" sa EU. Upozorenje o saradnji sa Hagom visokog funkcionera Evropske komisije upućeno je sedam dana pre dolaska delegacije iz Brisela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od čije procene će zavisiti pozitivna ocena Studije izvodljivosti.

Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović izjavio je da očekuje da će SCG u martu dobiti Studiju izvodljivosti. "Poznati razlozi oko političkih odluka o Hagu držali su je u nekom 'stend baju' i odlagali tokom čitave 2004. godine. Vjerujem da je sada došlo vreme da napišemo studiju. Poslednji je trenutak da to odlaganje prekinemo", rekao je Marović novinarima u Londonu.

Ren je, takođe, upozorio da će "idući meseci biti presudni, test za ispunjavanje obaveze vlasti Kosova o stvaranju multietničkog društva i poštovanja vladavine prava, uključujući potpunu saradnju s Haškim sudom".

Pregovori u toku

B92 saznaje da je sa generalom policije Sretenom Lukićem načelno postignut dogovor da se dobrovoljno preda haškom tribunalu. U pregovorima koje su proteklih dana vodili predstavnici vlasti u Beogradu, sa generalom Nebojšom Pavković nije postignut nikakav dogovor, dok su pregovori sa generalom Lazarevićem i dalje neizvesni.

Kako prenosi Radio Beograd 202, sa trojicom generala o predaji Haškom tribunalu pregovaraju Aleksandar Nikitović, šef kabineta Vojislava Kostunice i Jovan Simić, savetnik predsednika Borisa Tadica. Medutim, Simić je demantovao da bilo ko iz Tadićevog kabineta pregovara sa optuženim generalima.

Savetnik predsednika Srbije za pitanja Haškog tribunala Jovan Simić sumnja da će se bilo koji od generala vojske i policije, optuženih u Hagu, uskoro dobrovoljno predati i ocenio da će vlasti morati da ih uhapse. "Ne verujem da će neki od generala dobrovoljno da se preda i ode u Hag do kraja januara", rekao je Simić za "Blic".

"Mislim da od toga nema ništa i da će Vlada morati da hapsi optužene, a da to onda u javnosti prikaže kao dobrovoljnu predaju. To je jedini njihov izlaz u ovom trenutku", dodao je savetnik predsednika Borisa Tadića.

Predsednik Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je da postoji mogućnost da u slučaju generala Sretena Lukuća bude primenjen isti princip kao u slučaju hrvatskog generala Janka Bobetka. To znači da bi Tribunal sastavio lekarsku komisiju koja bi odlučila da li će Lukić biti lečen u Srbiji ili u Hagu. Ljajić dodaje da je saznao da su i Pavković i Lazarević bolesni, ali, da bi postupak bio sličan kao kod Lukića, i njih dvojica moraju primiti optužnice, čime bi država pokazala da sarađuje sa Hagom.

Ministar policije Dragan Jočić nije želeo da kaže da li će MUP uhapsiti optužene koji ne prihvate dogovor s vlastima. Jočić je izjavio da Vlada zna šta joj je zakonska obaveza prema Haškom tribunalu, i da će se tako i ponašati. Pod tim, Jočić kako je rekao podrazumeva ispunjenje obaveza kroz modalitet dobrovoljne predaje koju prate državne garancije da država neće napustiti svoje građane koji odu u Hag. Prvi čovek policije tvrdi da nema kontakte sa optuženim generalima: "Mi jednostavno ne prestajemo sa kontrolom kretanja, odnosno utvrđivanja gde su, svih onih koji su na haškoj optužnici".

Šta ako ne bude saradnje?

Ako do 27. januara ne bude konkretnih znakova saradnje Srbije i Crne Gore s Haškim tribunalom, rad na Studiji izvodljivosti priključenja Evropskoj uniji najverovatnije će biti odložen na neodređeno vreme. O tome bi trebalo da bude reči tokom ove i naredne nedelje, kada će u Srbiju doći nekoliko evropskih zvaničnika.

Potpredsednik Vlade Miroljub Labus kaže da nije upoznat sa najavama da će Evropska unija odložiti ocenu Studije izvodljivosti, ukoliko haški optuženici ne budu izručeni do kraja januara. Labus je rekao da je sada odlučujući trenutak u procesu pristupanja Evropskoj uniji. On je ponovio da je saradnja sa Hagom preostali uslov za početak pregovora sa Briselom. Labus, međutim, nije želeo da odgovori da li će do kraja januara neko od haških begunaca biti uhapšen : "Hajde da ostavimo, da vidimo još narednih nedelju dana šta će da se desi. Za nas iz G17 plus i za mene lično jedan od prioriteta jeste priključivanje naše zemlje Evropskoj uniji i želimo da omogućimo da naša zemlja što pre uđe u EU. Mi smo tri godine izgubili, ne bi trebalo da više gubimo vreme i sada je došao trenutak odluke".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.