Sadržaj Ahtisarijevog predloga

Izvor: B92, 02.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sadržaj Ahtisarijevog predloga

Beograd -- Prema predlogu Martija Ahtisarija, Kosovo treba da bude multietničko društvo, koje će garantovati prava nealbanske manjine.

U predlogu Ahtisarija navodi se da će Kosovo doneti ustav koji će utemeljiti principe, koji su i osnovni cilj njegovog plana: Kosovo koje je sposobno za život, koje je održivo i stabilno, multietničko i koje poštuje ljudska prava. Kosovo će imati pravo da pregovara i zaključuje međunarodne sporazume, uključujući i pravo da traži članstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u međunarodnim organizacijama.

Kosovo će, prema ovom predlogu, imati sopstvenu zastavu, grb i himnu, koji će odražavati multietnički karakter Kosova. Službeni jezici biće albanski i srpski, a neće biti zvanične religije, već će Kosovo "biti neutralno po pitanju religijskih ubeđenja”.

Kosovo neće imati teritorijalnih pretenzija niti će pokušavati da se ujedini sa bilo kojom drugom državom ili delom države, navodi se u predlogu.

Manjinske zajednice biće zastupljene u skupštini kroz sistem "garantovanih odnosno rezervisanih poslaničkih mesta”, dok će zakoni koji se bave pitanjima od posebnog interesa za manjinske zajednice zahtevati specifičnu parlamentarnu proceduru - "duplu većinu” i glasanje prisutnih skupštinskih poslanika.

"Kako bi se u zakonodavnom procesu zaštitila prava članova zajednica na Kosovu koji nisu Albanci, Rešenje takođe predviđa da određeni taksativno nabrojani zakoni mogu biti usvojeni samo ukoliko se većina nealbanskih članova kosovske skupštine složi oko njihovog usvajanja”, navodi se u predlogu.

Civilni predstavnik

Međunarodno prisustvo predstavljaće ubuduće međunarodni civilni predstavnik, koji je istovremeno i predstavnik EU.

On će imati i ovlašćenja da poništi odluke ili zakone koje donesu kosovske vlasti i da kazni ili smeni javne funkcionere, za čije akcije se proceni da nisu u skladu sa slovom ili duhom predloga, ukoliko bude usvojen.

Za razliku od UNMIK-a, međunarodni civilni predstavnik neće imati izvršni mandat upravljanja Kosovom, već će imati specijalna ovlašćenja, koja mu omogućuju da obezbeđuje i nadzire punu primenu budućeg sporazuma, koji je kao predlog izneo Ahtisari.

Tu će biti i Evropska misija za politiku bezbednosti i odbrane, koja će imati ovlašćenje da obezbeđuje pravilnu istragu, krivično gonjenje i presudu kod specifičnih, osetljivih krivičnih dela.

Ta misija će imati i ovlašćenje da "preuzme ograničene izvršne funkcije, da bi obezbedila održavanje i unapređenje vladavine zakona, javnog reda i bezbednosti".

Ekonomske odredbe

Kosovo će preuzeti svoj deo međunarodnog duga Srbije.

Deo međunarodnog duga biće utvrđen putem pregovora između Kosova i Republike Srbije, uzimajući u obzir principe koji su korišćeni za raspodelu spoljašnjeg duga u slučaju sukcesije Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, navodi se u predlogu.

Rešenjem se stavlja poseban naglasak na obezbeđivanje da imovinski sporovi, koji često pogađaju prava manjina, budu rešavani na transparentan način, u skladu sa relevantnim međunarodnim standardima i uz znatno međunarodno angažovanje.

Javna preduzeća, kojima trenutno upravlja Kosovska poverenička agencija (KPA), biće preneta u nadležnost Kosova. Javna preduzeća koja pružaju svoje usluge samo u ograničenom broju opština, biće preneta u nadležnost tih opština.

Decentralizacija

Patrola Kfora u Mitrovici (Fonet)

Rešenje takođe daje široke mogućnosti za decentralizaciju. "Predlog se posebno koncentriše na konkretne potrebe i bojazni zajednice Srba na Kosovu, koji će imati visoki stepen kontrole nad svojim poslovima”, navodi se u predlogu.

"Elementi decentralizacije uključuju nove opštinske nadležnosti u opštinama u kojima su Srbi većina (kao što je to slučaj kod sekundarnog zdravstvenog osiguranja i visokog školstva)."

Tu spada i široka opštinska autonomija u finansijskim pitanjima, kao i mogućnost primanja finansiranja iz Srbije, koje je trasparentno.

Omogućava se i osnivanje šest novih ili znatno proširenih opština u kojima su Srbi većina: Gračanica, Novo Brdo, Klokot, Ranilug, Partes, Severna Mitrovica.

Sadašnja opština Mitrovica biće podeljena na dve opštine: Severnu Mitrovicu i Južnu Mitrovicu. Saradnja i koordinacija između te dve opštine ostvarivaće se putem novouspostavljenog Zajedničkog odbora.

Zaštita verskih i kulturnih objekata

Što se Srpske pravoslavne crkve tiče, u predlogu se navodi da će više od 40 ključnih verskih i kulturnih lokaliteta biti okruženo zaštitnim zonama, kako bi se sprečilo bilo kakvo "ometajuće komercijalno ili industrijsko poslovanje ili izgradnja”.

Posebno se navodi da će biti uspostavljene zone oko manastira Visoki Dečani, Pećke patrijaršije, manastira Gračanica, Devič, Gorioč i Budisavci, istorijskog centra Prizrena, sela Velika Hoča i drugih lokaliteta.

Biće osnovan Savet za nadgledanje sprovođenja (SNS), uz učešće lokalnih i međunarodnih predstavnika, koji će nadgledati i pomagati sprovođenje rešenja na zaštitu srpskog verskog i kulturnog nasleđa na Kosovu.

Takođe se navodi da se od vlasti u Srbiji očekuje da vrate arheološke i etnološke eksponate, koji su "pozajmljeni iz muzeja na Kosovu između 1998 i 1999. godine”.

Sve izbeglice i interno raseljena lica sa Kosova imaće pravo na povratak i povraćaj lične imovine.

Pravosuđe i policija

Pravosudni sistem bi, prema predlogu, bio jedinstven, ali uključuje mehanizme koji treba da obezbede da sistem pravosuđa uključuje sve, a da sastav sudija i javnih tužilaca odražava multietnički karakter Kosova.

Rešenje takođe predviđa uspostavljanje "profesionalne, multietničke i demokratske službe bezbednosti na Kosovu, podstičući značajno lokalno učešće u njenom razvoju”.

NATO će i dalje biti vojno prisutan, a policijske snage Kosova imaće jedinstveni lanac komade na celom Kosovu, sa lokalnim policajcima koji će odražavati etnički sastav opština u kojima rade.

U opštinama na Kosovu gde su Srbi većina, skupštine opština će imati veća ovlašćenja kod izbora lokalnog komandira stanice.

Nove profesionalne multietničke snage bezbednosti Kosova (SBK) biće uspostavljene u roku od godinu dana. One će imati najviše do 2.500 aktivnih pripadnika i 800 rezervista.

Kosovo će imati domaću bezbednosnu agenciju, koja će nadzirati pretnje unutrašnjoj bezbednosti Kosova.

U roku od devet meseci nakon stupanja na snagu tog predloga, treba da se održe opšti i lokalni izbori.

Nacrt Ahtisarijevog plana, kao i detalje odredbi sa zvaničnog sajta specijalnog izaslanika UN, možete na srpskom jeziku pročitati na sajtu B92, u odeljku Dokumenti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.