Reakcije stranaka na priznanja

Izvor: B92, 10.Okt.2008, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije stranaka na priznanja

Beograd -- Predstavnici vlasti i opozicije oštro su reagovali na odluke Makedonije i Crne Gore da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Poslanici opozicije i Jedinstvene Srbije zatražili su od predsednice parlamenta da se zakaže posebna sednica Skupštine Srbije na kojoj bi se raspravljalo o tome. Podsetimo, Vlada Srbije proterala je iz zemlje ambasadore Crne Gore i Makedonije.

Ministar Rasim Ljajić kaže da su vlasti Srbije bile naterane na takvu reakciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da bi, kako kaže, sačuvali dostojanstvo države. On napominje da je ta odluka usmerena isključivo protiv crnogorskih vlasti.

Minisatar Rasim Ljajić smatra da dalja reakcija politačara mora biti vrlo racionalna ali da se, kako kaže, ipak plaši da će ovaj potez Crne Gore i Makedonije ostaviti dugotrajne posledice na odnose između dve države.

"Računali smo na mnogo više razumevanja od strane Crne Gore. Očekivali smo da će Crna Gora imati osećaj za političku situaciju u kojoj se Srbija nalazi i da budem potpuno otvoren, ova odluka je doneta dan pošto je Srbija izvojevala jednu veliku političku i diplomatsku bitku i sada nikog ne možete ubediti da priznavanjem Kosova dan nakon glasanja u Generalnoj skupštini UN nije pokušaj da se minimizira ta politička i diplomatska pobeda", ocenjuje Ljajić.

Potez crnogorskih i makednonskih vlasti bila je glavna tema i u Skupštini Srbije. Kao u retko kojoj prilici, i vlast i opozicija oštro osuđuju potez zvanične Podgorice a stigli su i neki predlozi na koji način bi Beograd trebalo da odgovori.

"Siguran sam da 80 odsto građana Crne Gore ne misli kao njihovo rukovodstvo. Predložio sam da prestanu da lete avioni za Crnu Goru, ali i da se zabrani onima koji imaju crnogorsko državljanstvo da kupuju imovinu u Srbiji", rekao je Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije.

Poslanik DSS-a Dragan Šormaz, s druge strane, ocenio je da bi svim članovima vlade Republike Crne Gore i njihovim porodicama trebalo konfiskovati kompletnu imovinu u Srbiji.

"Ako pitate mene šta treba da se uradi, trebalo bi svim članovima vlade Republike Crne Gore i njihovim porodicama konfiskovati kompletnu imovinu u Srbiji koju imaju, a verujte da imaju, oduzeti je i staviti u fondova za građane i Srbe na Kosovu i Metohiji da vide kako je kad ne mžeš da uđes u svoje", rekao je Šormaz novinarima u Skupštini Srbije.

Oštre mere protiv Makedonije i Crne Gore očekuju i u Srpskoj radikalnoj stranci.

"Očekujemo da Vlada primeni akcioni plan i prekid svih odnosa sa Crnom Gorom, vraćanje ambasadora dok se ne promeni stav Crne Gore prema Koosovu i perkid ekonomske sardanje", kaže Vjerica Radeta iz Srpske radiklane stranke.

Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić rekao je da je tragedija to što je Crna Gora sebi dozvolila, komentarišući njeno priznavanje nezavisnosti Kosova.

"Veliku odgovornost za to snosi vlada Srbije koja nas je samo izveštavala koliko država u svetu priznaje ili ne priznaje nezavisnost, a nije ništa uradila da naša bratska srpska država odustane od ovog besmislenog poteza koji je usledio samo dan pošto je ceo svet rekao da sud odluči o tome", rekao je Nikolić novinarima prilikom registracije SNS.

Za sada su jedino poslanici LDP-a upozorili da je zvanični Beograd prenaglio odlukom da praktično protera crnogorsku ambasadorku iz Beograda.

"Ovo je moglo da se nasluti, svi mi nosimo gorak ukus, ali kao što je bilo preteranog likovanja zbog odluke generalne skupštine zbog naše velike diplomatske pobede, tako je sada preterana histerija u stvaranju nekog anticrnogorskog raspoloženja", smatra Vladan Batić.

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković pozvao je danas političare u Srbiji koji prete Crnogorcima zbog priznanja nezavisnosti Kosova da to više ne čine.

"Ludilo je najblaža reč za javne pretnje da niko od članova crnogorske vlade neće biti bezbedan ni na tlu ni na nebu Srbije, za zahteve da se iz srpskih bolnica izbace bolesnici iz Crne Gore, da Srbija uvede ekonomsku blokadu te države i slično", kazao je Drašković agenciji Beta.

Demokate, ipak, smatraju da je reakcija Srbije prema Makedoniji i Crnoj Gori posebno oštra zbog činjenice da su te države Kosovo priznale posle, kako navode, velike diplomatske pobede Srbije u Ujedinjenim nacijama.

"U ovom trenutku kada se Srbija napokon izborila da se problem Kosova prebaci na polje prava nelogično je i besmisleno priznati nezavisnost”, smatra porparolka DS-a Jelena Trivan.

Rizu Halimija, jedinog Albanca u Skupštini, odluka susednih država nije iznenadila.

"Zapravo je to bilo očekivano i samo je bilo pitanje vremena kada će Crna Gora da prizna nezavisnost Kosova. To je realnost sa kojom verovatno ćemo mi morati da se realnije suočavamo", kaže Halimi.

Inače,posle zahteva opozicije ali i vladajuće Jedinstvene Srbije da predstavnici Vlade u skupštini izlože koje će mere preduzeti nakon što su dve susedne zemlje priznale nezavisnost Kosova, predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović najavila je da će tema biti uvrštena u dnevni red prve naredne sednice ukoliko dobije zvaničan predlog.

Skupstina Srbije inače je završila za danas rad pošto je razmotrena poslednja tačka dnevnog reda prve redovne sednice o izmenama u sastavu skupštinskih odbora.

Predsedavajuća Gordana Čomić najavila je nastavak rada za utorak, 14. oktobar, kada će zakoni koji su na dnevnom redu biti razmatrani u pojedinostima.

Parlament je tokom ove nedelje završio načelnu raspravu o setu antikorupcijiskih zakona, zakonima vezanim za ukidanje viza, izmenama zakona o visokom obrazovanju, kao i o nekoliko međunarodnih ugovora.

"Crnogorski ministri nisu bezbedni"

Najdalje je u kletvama i osudama crnogorskog priznanja otišao poslanik opozicione Nove Srbije u Skupštini Miroslav Markićević. On je poručio da, posle priznanja Kosova, funkcioneri Crne Gore u Srbiji nisu bezbedni.

Markićević za B92 kaže da mu je i lično teško pala takva odluka Crnogoraca, da se njegova poruka ne odnosi na građane, ali poručuje da je svestan da preti zvaničnicima druge države i da to, kako je objasnio, radi za njihovo dobro.

"Da li očekujete, nakon ovoga što su uradili, da im dočekamo ministre sa slatkom. To su neprijatelji ovog naroda. Ja otvoreno kažem, slušajući građane, da oni nisu bezbedni u Srbiji. To je istina, da nisu bezbedni u državi Srbiji. Ja im poručujem, nisu bezbedni, ne bi se dobro proveli u Srbiji da se pojave”, rekao je Markićević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.