Reakcije na sedmu rundu dijaloga Beograda i Prištine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Mar.2013, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije na sedmu rundu dijaloga Beograda i Prištine

BEOGRAD -

Sedma runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu završena je sinoć, a naredna je zakazana za 2. april. Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da je u poslednjoj rundi dijaloga sa Prištinom postignut određeni napredak, ali da u ovom trenutku ne može da kaže da su dve strane ni blizu ni daleko od dogovora. Jučerašnje razgovore danas su komentarisale političke partije i analitičari.

DSS: Srpska pozicija u dijalogu spuštena do dna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Šef poslaničke grupe DSS-a Slobodan Samardžić izjavio je danas da je srpska strana spustila pregovaračku poziciju do samog dna i pozvao premijera Ivicu Dačića da iduće sedmice obavesti parlament o dosadašnjim razgovorima s Prištinom.

Samardžić je, novinarima u parlamentu, rekao da je to Dačićeva obaveza iz usvojene Rezolucije o Kosovu i da je potrebno da on izvesti parlament o dijalogu što pre, najkasnije do srede iduće sedmice.

On smatra da je srpska strana spustila pregovaračku poziciju "do samog dna", i da razgovara samo o četiri opštine na severu.

"To nije sadržaj platforme, ona govori o čitavom nizu nadležnosti za zajednicu srpskih opština i da se one moraju obavljati u zakonodavnom i izvršnom režimu. Očigledno je da o zakonodavstvu više niko ne razgovara. Naša vlada ide ispod platforme i ne zna na osnovu čega je toliko spustila lestvicu pregovora do samog dna", rekao je on.

Samardžić smatra da je dobro što juče nije došlo do definitivnog dogovora, ali da "nije dobro što je vlada do te mere spustila pregovaračku poziciju da, iako dobije ono što traži, to neće biti dovoljno sa stanovišta Ustava i legitimnih zahteva Srba sa Kosova".

On se nada da Srbija neće prihvatiti "sramne uslove" i da 2. aprila neće biti ništa od dogovora, i ocenjuje da je dobijanje datuma za početak pregovora sa EU "maglovit cilj", koji se neće desiti ni ako Srbija prihvati minimum minimuma.

Pribićević: Pregovori u Briselu očekivano teški

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević ocenio je da su pregovori očekivano teški jer sada "ulaze u završnu fazu", ali i zbog unutrašnjepolitičkih potreba obe strane.

Pribićević je kazao da, s jedne strane, napretka ipak ima o čemu svedoči i zajednička konferencija za novinare posle jučerašnjeg celodnevnog sastanka.

"S druge strane, očekuju nas teški pregovori koji se pre svega tiču bezbednosnih struktura i pravosuđa i ta pitanja se neće lako rešiti", rekao je on.

Pribićević je ocenio da dijalog donekle određuju unutrašnjepolitičke potrebe i u Prištini i u Beogradu.

"Tako su i izjave naših političara poslednjih nekoliko nedelja više u funkciji unutrašnje politike, nego što realno odražavaju ono što se dešava u Briselu", naveo je bivši ambasador.

Po njegovim rečima, napredak u dijalogu postoji, ali pritom treba imati na umu da se u Beogradu neprestano pominju vanredni izbori.

"Jako je teško spekulisati da li će pregovori uspeti, ali bi eventualni neuspeh, odnosno nedobijanje datuma pregovora sa EU (za Srbiju) na duži vremenski period, ako ne zamrznuo, onda sigurno usporio dijalog", rekao je bivši ambasador.

Po njegovim rečima, teško je očekivati da bi neki političar, ako Srbija ne dobije datum pregovora, bio spreman da se bavi tim pitanjem.

"Dobijanje datuma za pregovore sa EU izuzetno je važno za unutrašnje reforme u Srbiji koje teško mogu da se realizuju bez EU", rekao je Pribićević.

Ivanović: Dogovor blizu, zajedno pred novinarima dobar znak

Bivši državni sekretar i Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović ocenio je danas da su Beograd i Priština sasvim blizu dogovora o severu Kosova koji bi bio ozvaničen već na sledećem sastanku premijera 2. aprila u Briselu, a da su zajedničkom konferencijom Dačić i Tači pokazali "partnersko poštovanje" pripremijuci tako svoje javno mnjenje za novo rešenje.

Ivanović je Tanjugu rekao da velika odmerenost u izjavama Dačića i Tačija ukazuje da obojica vode računa o tome da svog sagovornika ne dovedu u delikatnu poziciju nekakvim preteranim optimizmom koji bi izazvao burnu rekaciju kod kuće.

"Već se pokazuje određeno poštovanje partnera ili je to možda instrukcija Ketrin Ešton što, takođe, nije zanemarljivo i nije za potcenjivanje. Mislim da su oni bliže rešenju, pa iako je reško reći da je to rešenje gotovo, sigurno su sasvim blizu dogovora, s tim da na ovaj način daju dovoljnio vremena da se i javnost pripremi za nekakvo novo rešenje", kazao je Ivanović.

Dačić i Tači su, kako ukazuje, prošili kroz nekoliko faza od početka svog "druženja ili pregovaranja".

"U prvoj fazi je to bio prilično rigidan odnos u kojem su se nadmudrivali i prosto pokušavali da prevladaju, ali su vrlo brzo shvatili da to ne daje rezultate i stvara nerelano velika očekivanja u sopstvenoj javnosti i negativnu rekaciju na drugoj strani. Mislim da su shvatili da se mora naći koncept u kome dobija i jedna i druga strana, a to pre svega opodrazumeva biti odmeren, ne stvarati nerealna očekivanja i postepeno iznositi delove dogovora koji su već postignuti", smatra Ivanović.

Upravo zato su se, dodaje, Dačić i Tači i pojavili zajedno pred novinarima u Briselu "da bi izbegli mogućnost da novinari svojim direktnim ili provokativnim pitanjima dođu do zaključka koji će provocirati drugu stranu".

Prema njegovim rečima, Tači je postao svestan da on na sever neće moći da dođe i da neće moći čak ni da pošalje trupe, jer bi to bio stvarno početak sukoba širokih razmera.

"Sada mora da traži rešenje kojim će sačuvati obraz, sačuvati konture Kosova i Metohije, a istovremeno i Srbima ponuditi nešto o čemu bi oni uopšte prihvatili da razmišljaju kao o nekakvoj tankoj vezi sa Prištinom", zaključio je Ivanović.

Radenković (SPS): Naći pravedno rešenje u pregovorima

Poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) u Skupštini Srbije Dejan Radenković rekao je danas da semora naći pravedno rešenje kako bi došlo do stabilnosti u regionu.

"Dobro je što se razgovara. Optimista sam da će se doći do povoljnih rešenja koja će dovesti do stabilnosti u regonu", rekao je Radenković.

Poslanik SPS je ocenio da se u pregovorima ide ka približavanju stavova i da se mora doći do kompromisa.

Radenković je poručio onima koji žele da razgovori propadnu da je "bolje 100 godina razgovarati nego jedan dan rata".

On je dodao da Priština ne može "a priori da odbacuje bilo šta", kao i da obe strane moraju argumentovano da približavaju stavove i da ne vidi razlog za zabrinutiost.

Upitan da li su tačni navodi pojedinih medija da glavniDačić i Tači, istim avionom putuju u Njujork na sastanak UN, Radenković je rekao da o tome ne zna ništa i da je i on o tome čuo iz medija i sa tvitera.

"Ne mogu ni da potvrdim ni da demantujem to, a možda će to biti prilika da se još porazgovara", dodao je on.

Delević podržava svaki proces koji vodi pregovorima sa EU

Poslanica Demokratske stranke Milica Delević izjavila je danas da podržava svaki proces koji vodi što skorijem otvaranju pregovora za pristupanju Srbije EU.

Delević je rekla da nema dovoljno podataka da bi mogla da kaže kako je sastanak protekao kao i da za procenu rezultata i toga dokle smo stigli treba pitati one koji su u dijalogu učestvovali.

Delević koja je i predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije je na pitanje da li je izvestan dogovor 2. aprila, rekla da je u ovom trenutku važnije šta se može uraditi da izveštaj koji EK podnosi sredinom aprila bude pozitivan, a ne razmišljati koliko smo blizu, a koliko daleko od datuma.

Kako je Delević podsetila EK je još 2011. godine definisiala napredak u dijalogu i održivu normalizaciju kao ključne prioritete .

"Naravno da će naglasak kada pregovori počnu biti na reformskim procesima. Nadamo se što skorijem početku pregovora i ja mogu da podržim svaki proces koji vodi što skorjiem otvaranju pregovora" rekla je Delević.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.