RT: Samoproklamovani „predsednik“ Venecuele ne odbacuje „odobravanje“ vojne intervencije SAD

Izvor: Vostok.rs, 09.Feb.2019, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Samoproklamovani „predsednik“ Venecuele ne odbacuje „odobravanje“ vojne intervencije SAD

Izvor: Vostok / RT Tako "kontroverzni" potez bi mogao uslediti od strane samoproglašenog "privremenog predsednika" Venecuele, kojeg podržavaju SAD, saopštivši da ne isključuje mogućnost "odobravanja" strane vojne intervencije za rušenje Madura. Gvaido je rekao za AFP da će učiniti "sve što je potrebno" kako bi "spasio ljudske živote", ne isključujući, naravno, "kontroverznu temu" pozivanja stranih sila, a posebno SAD, da vojno intervenišu u Venecueli kako bi svrgnuli Nikolasa Madura sa vlasti.
#Venezuela Venezuela's self-proclaimed acting leader Juan Guaido refused to rule out Friday the possibility of authorizing a US intervention to help force President Nicolas Maduro from power and alleviate a humanitarian crisis. #AFPphoto by @YuriYurisky pic.twitter.com/RxJnhPyplu
— AFP Photo (@AFPphoto) February 8, 2019 Opozicioni lider i predsednik parlamenta Huan Gvaido se prošlog meseca samoproglasio jedinim "legitimnim predsednikom" Venecuele, a odmah su ga podržali i Vašington i njegovi saveznici širom Latinske Amerike i Evrope.
Tokom poslednje dve sedmice, američka administracija je jasno stavila do znanja da je i vojna opcija na stolu ako Maduro odbije dobrovoljno da preda vlast i pokrene "demokratsku" političku tranziciju u Venecueli. Istovremeno, administracija predsednika Donalda Trampa poziva venecuelanske oficire da dezertiraju i podrže Gvaida. Do sada su venecuelanske oružane snage uglavnom lojalne Maduru, koji je u više navrata saopštio da su njegovi sunarodnici spremni da odbiju bilo kakvu agresiju. Izabrani predsednik je takođe više puta pozvao opoziciju da dođe za pregovarački sto umesto da podstiče ulične proteste i nasilje. Opozicija, međutim, odbacuje bilo kakve razgovore sa Madurom, dok su zvaničnici u Vašingtonu saopštili da je vreme za pregovore "odavno prošlo". SAD, kako se tvrdi, takođe imaju direktnu komunikaciju sa pripadnicima venecuelanske vojske, pozivajući ih da dezertiraju u zamenu za ukidanje sankcija, ili da se suoče sa još jačim sankcijama i kaznama. Optužujući Madura za iznenadnu socijalnu i ekonomsku krizu zbog sankcija Venecueli, Gvaido je iskoristio situaciju kako bi se založio za promenu režima i pozvao inostrane vlasti koje ga podržavaju da hitno pošalju humanitarnu pomoć. Međutim, strahujući od moguće konspiracije, koja je osmišljena za dalju destabilizaciju zemlje, Maduro je do sada odbijao da dozvoli kamionima sa stranom pomoći da uđu u zemlju. "Paket je veoma prijatan spolja - humanitarna pomoć. Ali iznutra donosi otrov poniženja", rekao je Maduro u petak. "Sa tim pokušavaju da prikriju ono što je najveći zločin, zločin krađe resursa zemlje kroz blokadu i sankcije SAD-a prema Venecueli", rekao je Maduro Gvaido je u petak pozvao svoje pristalice da ostanu na ulicama i protestuju sve dok „uzurpator“ Maduro ne dozvoli da konvoj sa američkom pomoći, koja se trenutno nalazi u skladištu na kolumbijskoj granici, pređe u Venecuelu. Usred eskalirajuće političke borbe, sudija Vrhovnog suda Venecuele Huan Mendoza optužio je Gvaida za pokušaj uzurpiranja predsedničkih ovčlaštenja, ukazujući da Ustav zemlje ne sadrži nikakve odredbe za formiranje "prelazne" vlade. Mendoza je ponovio da je Maduro ponovo izabran na izborima sa 67,8 odsto glasova, a koje izbore je opoziciona koalicija bojkotovala, te umesto glasanja izašla na ulice.
 
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.