RT: Bezbednosne službe SAD će pretresti konzulat Rusije u San Francisku

Izvor: Vostok.rs, 01.Sep.2017, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Bezbednosne službe SAD će pretresti konzulat Rusije u San Francisku

Izvor: Vostok,RT

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da američke službe bezbednosti nameravaju da izvrše pretres u zgradi ruskog konzulata u San Francisku 2. septembra.

"Pored još jednog napada na skupe objekte ruske državne imovine, koje su SAD blokirale i sada uporno traže da ih pustimo na prodaju, ovog puta naredba američkih vlasti predstavlja direktnu pretnju bezbednosti ruskih građana u SAD", saopštila je portparol ministarstva Marija Zaharova.

#Zaharova: Deйstviя Vašingtona predstavlяюt soboй novoe grubeйšee narušenie meždunarodnogo prava https://t.co/LL8hiIIEFG #SŠA #Rossiя pic.twitter.com/znQvIs0DbM
— MID Rossii (@MID_RF) September 1, 2017
Pretresi neće biti samo obavljeni u kancelarijama konzulata, već i u stanovima osoblja koji žive u zgradi i koji imaju imunitet, rekla je Zaharova.

Za obavljanje pretresa američke vlasti naložile su članovima osoblja i njihovim porodicama, uključujući decu i bebe, da napuste svoje domove do 12 sati.

"Mi govorimo o upadu u konzulat i domove diplomatskog osoblja, koji će biti izbačeni kako ne bi uznemiravali agente Ef-bi-aja", izjavila je Zaharova.

Ona je napomenula da je Moskvi dato samo dva dana da zatvori jednan od najvećih konzulata, koji služi potrebama za "nekoliko gusto naseljenih država".

Kretanje ruskih diplomata i zvaničnih delegacija postalo je i strožije, rekla je ona, te je nazvala najnoviji potez Vašingtona kao "mere bez presedana u ograničavanju obavljanja dužnosti" za rusku diplomatsku misiju u SAD-u.

Akcije Vašingtona ozbiljno krše međunarodne norme, uključujući i obaveze SAD po Bečkoj konvenciji o diplomatskim i konzularnim odnosima, naglasila Zaharova.

Dodajući da je najnovija američka odluka "čak i nadmašila" potez Obame da protera ruske diplomate i konfiskuje rusku diplomatsku imovinu u decembru 2016. godine, Zaharova je saopštila da akcije Vašingtona samo dodatno pogoršavaju već nemirnu atmosferu koja visi nad bilateralnim odnosima dveju zemalja.
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Varniči između Rusije i SAD, "cirkus u San Francisku" FOTO

Izvor: B92, 02.Sep.2017, 08:17

Najnovije događaje u ruskom konzulatu u San Francisku, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je nazvala "cirkusom i novom hajkom"...Ona je rekla da osoblje generalnog konzulata u San Francisku sprovodi pripreme za privremenu obustavu rada, prenosi Tas, dok prema tvrdnjama...

Nastavak na B92...

Moskva uručila Vašingtonu protestnu notu

Izvor: Vesti-online.com, 02.Sep.2017

Savetnik američke ambasade u Moskvi pozvan je Ministarstvo spoljnih poslova gde mu je uručena protestna nota u vezi sa namerom SAD da izvrši pretres ruske trgovinske misije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije...- Savetnik-izaslanik ambasade SAD u Moskvi, E. Godfri, pozvan je 2. septembra...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.