Preko grane po jeftiniji benzin

Izvor: S media, 26.Mar.2010, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preko grane po jeftiniji benzin

Ruski monopol u snabdevanju domaćeg tržišta i preradi nafte podigao je cene derivata na najviši ikad zabeležen nivo, upozoravaju stručnjaci u novom broju Nedeljnog Telegrafa.

Iako je Ministarstvo energetike odobrilo poskupljenje u proseku za 4,11 dinara, ruske kompanije NIS i “Lukoil” odlučile su da na njihovim pumpama benzin ne poskupi, a pre samo dva meseca su čak odlučili da snize cene.

Na prvi pogled to deluje kao odlična vest za kupce, ali vlasnici >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ostalih pumpi našli su se u apsurdnoj situaciji da im je nabavna cena za derivate, koje dobijaju od NIS-a, viša nego cena po kojoj NIS prodaje gorivo na svojim pumpama.

Zorana Mihajlović Milanović, energetski analitičar, ocenjuje da je na sceni klasično uništavanje konkurencije:

- U Srbiji ne postoji tržište. Ono malo konkurencije ima obavezu da svu naftu preradi u Pančevu i moraju da imaju cene više od NIS-a. Država je to znala kad je potpisivala sporazuma sa “Gaspromnjeftom”. Tada su se vlasnici pumpi žalili da nema klauzule u sporazumu koja bi ih zaštitila, ali na to niko nije reagovao. A ceh plaćaju građani kroz “naduvane” cene i veoma loš kvalitet derivata - kaže sagovornica Nedeljnog Telegrafa, i dodaje:

- Razlog za tako visoke cene je i pravilnik o utvrđivanju cene derivata. Koliko znam, u Ministarstvu su radili na promeni pravilnika, ali kad su videli da će se tako smanjiti cene, odustali su. Nema logike da sada, kada je barel nafte 70 dolara, benzin bude skuplji nego 2008, kada je koštao 147 dolara. Sve što pričaju o kursu dolara su gluposti, nisu to glavni razlozi za skupo gorivo.

Uvoznici nafte i pumpadžije se plaše da bi velike kompanije kao što su NIS i “Lukoil” mogle da istrpe gubitke od par desetina miliona dolara, kako bi uništile konkrenciju, a zatim sve to naplatile kad preuzmu tržište.

A u pograničnim krajevima Srbije građani su se već snašli i pune rezervoare s druge strane granice. Prodavac na pumpi u blizini međe sa Republikom Srpskom žali se da skoro niko više ne kupuje benzin kod njih:

- Ko svrati, sipa za 400-500 dinara, samo da pređe granicu, a onda se tamo pune rezervoari i kanisteri. Jedino što još ide je dizel.

Ceo tekst možete pročitati u "Nedeljnom Telegrafu"

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.