Opštine i gradovi zabrinuti zbog enigme o punjenju lokalne kase

Izvor: TvojPortal.com, 14.Jun.2011, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opštine i gradovi zabrinuti zbog enigme o punjenju lokalne kase

/dnevnik.rs/ Predsednik Stalne konferencije gradova i opština Saša Paunović izjavio je da ta organizacija podržava svaki zakonski predlog koji će omogućiti više novca u lokalnim budžetima, ali je ukazao na to da u predlogu izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava ima mnogo nepoznanica.


Paunović je za „Dnevnik” kazao da je jedna od tih nepoznanica vezana i za upozorenje Fiskalnog saveta na to da predložena računica o povećanju udela lokalnih jedinica u porezu na zarade sa 40 na 80 procenata nije održiva.
– Ima mnogo nepoznanica u tom predlogu. Zabrinjavaju nas upozorenja da tih para u stvari nema, te da bismo mogli doći u situaciju da lokalnim budžetima taj novac ne legne, a da nam se smanje izvorni prihodi, što se takođe predlaže ovim zakonskim izmenama. Takođe, još nije izvesno ni da li će povećanje prihoda pratiti i novi paket nadležnosti opština i gradova i u kojem obimu će to biti – naveo je Paunović, koji je i predsednik opštine Paraćin.
Iako je rasprava o predlogu URS-a o izmeni Zakona o finasiranju lokalnih samouprava zakazana za sutra, čini se da bi taj akt umesto „pomirenja” mogao dovesti do novih sukoba u vladajućoj koaliciji, koja je ovakvim pristupom pitanju decentralizacije zapravo demonstrirala izostanak sluha za probleme lokalnih samouprava, a što bi same lokalne zajednice moglo dovesti u još nezavidniji položaj. Naime, nakon prvih najava podrške Dinkićevom projektu i iz drugih članica koalicije, usledile su zamerke iz Fiskalnog saveta, čiji predstavnici tvrde da bi usvajanje predloga URS-a napravilo „rupu” u budžetu tešku 40 milijardi dinara.
– U predlogu nije definisano koje bi se funkcije s Republike prenele na opštine da bi se videlo kolika je ušteda. Ovako kako je sada, vidi se samo jedna rupa od 40 milijardi – izjavio je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.
A zamerke je imao i šef države Boris Tadić, koji je, doduše, na sednici stranačkog Glavnog odbora, odbacio „ad hok predloge” za decentralizaciju i regionalizaciju. Tadić je juče ponovio da se neće dozvoliti ugrožavanje finansijske stabilnosti države.
– Trenutno se traga za načinom da predlog izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava ne ugrozi finansijsku stabilnost zemlje, niti odnose Srbije s Međunarodnim monetarnim fondom, ali da istovremeno obezbedi lokalnim samoupravama da upravljaju određenim sredstvima – rekao je on.
Međutim, poručio je i da je veoma važno „naći način da se prenese odgovornost na predstavnike lokalnih samouprava u okolnostima kada budu upravljali finansijskim sredstvima„.
Saša Paunović smatra da bi bilo „pravo rešenje„ da udeo od poreza na zarade koji će pripasti lokalnim jedinicama bude opštinski, odnosno gradski porez, a da zakonodavac ne bi lako mogao menjati parametre poreza tako da ošteti lokalne budžete, što se takođe najavljuje s državnog nivoa u okviru mera za rasterećenje privrede. Predsednik SKGO-a ističe da zbog brojnih nepoznanica nije izvesno koliko će realno iznositi uvećanje prihoda opštinama i gradovima ukoliko se predlog URS-a usvoji.
– Ako se budu prenele neke nove nadležnosti, nije jasno kako će to biti pokriveno pošto Fiskalni savet tvrdi da toliko para za rashode u budžetu nema. I to će onda značiti da mi zapravo nismo dobili dodatni novac – ocenio je Paunović.
On je najavio i da će SKGO republičkim poslanicima izneti primedbe na predloženi zakon te sugerisati njegove izmene u meri u kojoj je to moguće. Među tim sugestijama biće i ta da se očuvaju postojeći izvorni prihodi lokalnih samouprava, koji se, kako je naveo, aktuelnim predlogom URS-a, kojim se predviđa da se od firmarina oslobode najveći privredni subjekti kao što su poslovne banke, kladionice, osiguravajuća društva i velike kompanije, „drastično smanjuju”.
– Dakle, firmarine se oslobađaju svi oni koji imaju ogromne profite, a ne štite se mala pravna lica i preduzetnici – ukazao je Paunović.
Takođe, dodao je se primedbe SKGO-a odnose na odredbe o transferu solidarnosti, jer u toj organizaciji smatraju da bi se u raspodeli ovih para morali uzeti u obzir realni parametri razvijenosti i potreba lokalnih jedinica.
U stranci Mlađana Dinkića ipak očekuju da će Demokratska stranka podržati model decentralizacije koji je predložio URS.
– Očekujem da DS i svi koji su potpisali inicijativu za stavljanje našeg predloga na dnevni red parlamenta podrže njegovo usvajanje – kazao je Dinkić, koji smatra da je računica Fiskalnog saveta netačna. – Republika bi imala 20 milijardi transfere manje u odnosu na postojeći zakon, a naš drugi predlog je da se ukinu svi nefunkcionalni lokalni projekti koji su do sada finansirani iz republičke kase.
On je dodao da radove za sve lokalne infrastrukturne projekte treba da preuzmu grad ili opština, a ne Republika, i da se tako dodatno uštedi.
U LDP-u su se najoštrije suprotstavili zakonskom predlogu URS-a, a lider te stranke Čedomir Jovanović ocenio je da je taj predlog „demagoški i veoma štetan„ te da vladajuća koalicija raspravom o tom predlogu „plaća Dinkićevu poslušnost”. Član Predsedništva URS Branislav Jovanović odgovara da je Liberalno-demokratska partija kampanjom protiv decentralizacije pokazala da je stranka centralista koji žele da u svojim rukama i partijskim centralama zadrže svu moć. „LDP se služi rečnikom koji podseća na pretnje koje smo slušali 1990-ih godina o tome da će demokratske snage, ako dođu na vlast, ukinuti plate i penzije. Tako sada LDP tvrdi da će decentralizacijom nestati novac za plate i penzije, što je notorna besmislica„, ocenio je Jovanović. B. D. Savić
Većina i novac
Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da se još uvek ne nazire politički konsenzus za sprovođenje decentralizacije i usvajanje predloga zakona koje su Ujedinjeni regioni Srbije uputili parlamentu, ističući da se osim političke volje postavlja pitanje koliko država ima finansijskih resursa da bi ostvarila takve ideje.
– S jedne strane, pitanje je koliko je politički obezbeđena većina za tako nešto, a s druge, ako je čak i obezbeđena većina, koliko država ima finansijskih resursa da izvrši sve te transfere novca opštinama i da omogući da se te ideje i ostvare – kazao je Stanković.
SKGO: Odložiti raspravu o decentralizaciji
Stalna konferencija gradova i opština - Savez gradova i opština Srbije zatražila je juče da se odloži rasprava predloga zakona u oblasti decentralizacije koji su u proceduri u Narodnoj skupštini i da se otvori javna rasprava o ovim i drugim predlozima zakona koji se tiču lokalne samouprave i decentralizacije. SKGO je uputila pismo predsednici Skupštine Srbije, kao i predsednicima poslaničkih grupa i svim narodnim poslanicima u kome od njih, kao i predlagača ovih zakona URS-a traži da se za kratko vreme odloži skupštinska rasprava radi otvaranja široke javne rasprave i otklanjanja nedoumica vezanih za predložena rešenja.

politikaSrbijafinansiranjelokalna samoupravaSaša Paunovićpunjenje kasestalna konferencija gradova i opstina

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.