Opozicija u RS traži do istraži afera o kupovini p

Izvor: Akter, 01.Jun.2015, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija u RS traži do istraži afera o kupovini p

Opozicija u Republici Srpskoj će ove sedmice pokrenuti inicijativu za sazivanje posebne sednice Narodne skupštine Republike Srpske o slučaju "kupovine poslanika"

Šeg poslaničkog Kluba Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica rekao je da će opozicioni Savez za promene ove sedmice prikupiti više nego dovoljno poslaničkih potpisa za sazivanje posebne sednice parlamenta.

Afera o navodnoj kupovini poslanika izbila je u novembru prošle godine kada je u medijima >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << objavljen audio snimak na kojem premijerka Željka Cvijanović govori o "kupovini dva poslanika", ako poslanici Napredne Srpske Adama Šukala ne podrže formiranje nove Vlade RS.

Govedarica je kazao da očekuje od predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da na demokratski način preda mandat za novu Vladu onim političkim strankama koje imaju većinu od 42 poslanika.

"Ukoliko se to ne desi, imaćemo velike probleme i ne isključujem da ćemo imati ulicu", rekao je Govedarica.

Poslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić rekao je da vladajuća koalicija od danas nema potrebnu skupštinsku većinu i da se "ponovo otvorila politička pijaca".

On je potvrdio da opozcija radi na pitanju formiranja svoje skupštinske većine.

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Slaviša Marković ocenio je da će utvrđivanje pune istine o "kupovini poslanika" odrediti dalji put Republike Srpske.

"Ništa u Republici Srpskoj nakon toga neće biti isto, jer će se potvrditi da li ova vlast ima legalitet i legitimitet", kazao je on, dodavši da opozicioni blok radi na formiranju skupštinske većine.

Zajedničkoj konferenciji za novinare opozicionih stranaka u parlamentu RS prisustvovao je i poslanik stranke Napredna Srpska Adam Šukalo, koji je ponovio da je njegova stranka pokrenula zahtev da se na posebnoj sednici razmatra afera "kupovine poslanika".

Šukalo je ocenio da će Vlada RS pasti ako se ne bude raspravljalo o ovoj aferi, dodavši da vladajuća koalicija sada nema skupštinsku većinu i da zbog toga sutra neće biti nastavljena sednica parlamenta, kako je to trebalo da se desi.

Šukalova Napredna Srpska je donedavno bila članica vladajuće koalicije.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.