Izvor: B92, 05.Dec.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove sumnje u zvaničnu verziju atentata na Zorana Đinđića

Beograd -- Dve nedelje uoči početka suđenja optuženima za ubistvo premijera Zorana Đinđića, u javnosti su se pojavili novi dokumenti koji bi, prema ponuđenom tumačenju, mogli da dovedu u sumnju zvaničnu verziju atentata. Naime, nedeljnik NIN objavio je zvanične fotografije sa uviđaja posle Đinđićevog ubistva koje, prema pisanju lista, sugerišu da su ispaljena bar tri metka i da je postojao još jedan snajperista. Takvu verziju događaja izneo je sredinom oktobra u izjavi za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Radio B92 i Đinđićev telohranitelj Milan Veruović. Fotografije iz izveštaja MUP-a sa uviđaja, kako objašnjava autor teksta u NIN-u Nikola Vrzić, pokazuju oštećenja od dva metka u hodniku zgrade Vlade, koji tu nisu mogli da stignu iz ulice Admirala Geprata 14. "Tamo nikako nisu mogli da dospeju ako su ispaljeni iz Admirala Geprata 14, kao što tvrdi zvanična istraga, jer bi morali da skrenu sa svoje pravolinijske putanje, da zaobiću zid i da udare u ragasto vrata i u donji stepenik. To navodi na jasan zaključak da ta dva metka nisu mogla da budu ispaljena iz Admirala Geprata već ili sa druge strane iz Birčaninove, o čemu je Veruović govorio na vašem radiju svojevremeni, ili sa neke druge strane", rekao je Vrzić.

Na osnovu uvida u izveštaj MUP-a, Vrzić ističe da su prilikom kriminalističkog pregleda lica mesta neposredno posle Đinđićevog ubistva zabeležena tri metka, jedan sa spoljne strane i dva unutar zgrade. Ono što je interesantno, kaže Vrzić, jesto to što je jedan od metaka u hodniku zgrade označen strelicom na fotografiji, ali nije naveden i opisan u izveštaju. Novinar NIN-a napominje da se u analizi policijskog izveštaja i priloženih fotografija nije oslanjao samo na svoje laičko tumačenje. "U analizi fotografija i izveštaja do koga sam došao konsultovao sam više eksperata koji su listom nezavisno jedni od drugih potvrdili ovo moje laičko mišljenje. Reč je o iskusnim kriminalistima koji su radili na stotine sličnih uviđaja koji su bez dileme rekli da je reč o tri metka i da nije reč o rikošetu, što je takođe važno napomenuti", rekao je Vrzić.

Ministar policije Dušan Mihajlović nije želeo da komentariše pisanje NIN-a, jer će, kako je naveo, uskoro početi suđenje na kome će biti dati svi odgovori. Mihajlović je reagujući na navode iznete u pomenutom nedeljniku, da optužnica nije potkrepljena čvrstim dokazima, rekao da je "sve to o čemu se govori ometanje sudskog postupka i da ne bi hteo da učestvuje u toj raboti". Zamoljen od strane novinara Radija B92 za komentar objavljenog dokumenta, Mihajlović je odgovorio da mu je "žao ljudi koji nisu u stanju da razumeju tako jednostavne stvari". "Nemate šta da razgovarate sa policijom na tu temu, jer vi učestvujete u širenju stereotipa jedne laži koja pomaže građanima da ne znaju ko šta radi u ovoj zemlji. Šta radi policija, šta radi tužilaštvo, šta radi istražni sudija, šta radi sud. Zašto to radite, to vi treba da se pitate kao pripadnik jednog medija koji se borio za demokratiju u ovoj zemlji", rekao je Mihajlović.

Suđenje optuženima za ubistvo premijera Srbije počinje 22. decembra pred većem sudije Marka Kljajevića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.