Nezavisno Kosovo ruši UN

Izvor: Blic, 20.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezavisno Kosovo ruši UN

Premijer Srbije Vojislav Koštunica pozvao je juče Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da podrži stav Srbije i donese odluku o nastavku pregovora o statusu Kosova, koji bi se temeljili na Rezoluciji 1244, ali i upozorio da bi odluka koja bi poništila princip poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemalja članica UN podrila autoritet i suštinski obesmislila postojanje svetske organizacije.

„Ne postavljamo uslove i spremni smo da razgovore o budućem uređenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kosova i Metohije započnemo odmah i u samoj pokrajini", naglasio je Koštunica u govoru na sednici Saveta bezbednosti. On je ukazao da će Srbija, ukoliko umesto nastavka pregovora dođe do jednostranih akata kojima se direktno krši Rezolucija 1244, „ne za godinu dana, ne za deset godina, već zauvek" dosledno poštovati međunarodno pravo i da će Kosovo i Metohiju smatrati sastavnim i neotuđivim delom svoje teritorije.

Naglašavajući da je pred SB UN stavljena sudbina Srbije i da se prvi put raspravlja o tome da li su međunarodno priznate granice država članica UN zagarantovane, Koštunica je ocenio da od odgovora SB UN na ovo pitanje zavisi budućnost Srbije.

Prema rečima Koštunice, Povelja UN stoji kao jedina brana „nasilnom razbijanju moje zemlje", a da bi politika sile mogla da razbije jednu državu članicu UN ona prvo mora da razbije Povelju UN, što će za posledicu imati podrivanje autoriteta i suštinski obesmisliti postojanje UN. Koštunica je istakao da veruje da SB, poštujući Povelju UN i Rezoluciju 1244, ne može doneti odluku da se Srbiji otme 15 odsto njene teritorije, jer bi takva odluka značila da se „albanskoj nacionalnoj manjini u srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija omogućava da stvori još jednu albansku državu na Balkanu".

On je istakao da su međunarodno pravo i Rezolucija 1244 najdirektnije ugroženi otvorenom pretnjom da će doći do jednostranog proglašenja nezavisnosti KiM.

„Posebno je opasno što se pobornici jednostrane nezavisnosti uporno pozivaju na odbačeni Ahtisarijev plan. Ovde, pred vama u Savetu bezbednosti, taj isti Ahtisarijev predlog bio je na stolu i Savet bezbednosti ga nije prihvatio. Iz ovoga sledi pitanje: da li je moguće da predlog koji je Savet bezbednosti već odbacio može poslužiti kao osnov za kršenje jedne njegove važeće rezolucije, pa i same Povelje UN", upitao je Koštunica. Prema njegovim rečima, u istom kontekstu se postavlja i pitanje „kako bi EU mogla da šalje svoju misiju za sprovođenje odbačenog Ahtisarijevog plana, kada bi to bila protivpravna odluka, očevidno suprotna Rezoluciji 1244".

Koštunica je napomenuo da Srbija neće prihvatiti nijednu jednostranu odluku kojom se zaobilazi SB i krši važeća Rezolucija 1244. Prema rečima Koštunice, tvrdnja kako kompromis nije moguć podrazumeva najgori rasplet, onaj koji prosto mora imati nesagledive posledice, ne samo za Srbiju i region već i za mir i stabilnost u svetu. „Ako se jednom dopusti da sila, umesto dogovora i kompromisa, rešava stvari", rekao je Koštunica, „niko ne bi trebalo da se zavarava da se možda već sutra i sam neće naći na udaru takve sile."

Savet bezbednosti UN nakon zatvorene sednice o Kosovu nije doneo nikakve zaključke po pitanju rešavanja statusa pokrajine. Koštunica je u direktnom uključenju u Dnevnik RTS preneo da su stavovi članica SB podeljeni i da Srbija smatra da je u pitanju ključna odluka o tome u kakvom svetu želimo da živimo. Tu dilemu Srbije dele i Rusija, Kina, Južnoafrička Republika i Indonezija, rekao je premijer.

Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin izjavio je da njegova zemlja ne smatra pregovore o statusu Kosova završenim i da u tome nije usamljena. On rekao da bi predlog Rusije o izradi "mape puta" za rešavanje kosovskog pitanja, "možda, uz povoljan sticaj okolnosti, mogao dozvoliti EU da pojača svoju ulogu". Svetska organizacija mora poništiti eventualno jednostrano proglašenu nezavisnost pokrajine, rekao je Čurkin i dodao da takva obaveza proizilazi iz međunarodnog prava.

Američki ambasador pri UN Zalmaj Halilzad pozvao je Rusiju da promeni stav o statusu Kosova, upozoravajući da će SAD i Evropska unija, u suprotnom, "krenuti napred" u sprovođenje plana Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti za srpsku pokrajinu.

Sednici SB prethodile su izjave visokih zvaničnika zemalja stalnih članica SB UN koji su imali oprečna mišljenja o tome po kom osnovu bi, eventualno, misija EU mogla na Kosovu da zameni Unmik.

Zamenik britanskog ambasadora pri UN Karen Pirs izjavila je da zapadne države smatraju da za raspoređivanje misije EU nije potrebna nova odluka SB, već Evropljani administriranje pokrajinom mogu preuzeti „iznutra", promenom sastava Unmika. „Za raspoređivanje misija EU ne treba nam nova odluka SB, jer se Rezolucija 1244 ne odnosi na sastav misije, pa je moguće da EU 'iznutra’ preuzme upravljanje Kosovom, dok bi, kasnije, Unmik mogao biti ukinut jednostavnih izostavljanjem fondova za tu misiju iz budžeta UN za mirovne operacije", rekla je Pirsova agenciji Tanjug.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, međutim, oštro se usprotivio takvoj mogućnosti i najavio da će Rusija insistirati na tome da je za promenu misije na Kosovu potreban predlog UN. Lavrov je u intervjuu Ehu Moskve rekao da je „problem u tome što pokušavaju da tumače Rezoluciju 1244 tako, kao da ona daje pravo generalnom sekretaru UN da po svom nahođenju menja sastav civilnog i političkog prisustva". Međutim, nalog da se formira sastav tih snaga već je dao prethodnik Ban Ki Muna na položaju generalnog sekretara i, da bi se izmenio taj sastav, potrebno je SB UN podneti novi predlog, rekao je Lavrov.

Slovačka: SB UN da nađe rešenje za Kosovo

Šef slovačke diplomatije Jan Kubiš traži da SB UN pokuša da nađe rešenje za status Kosova. „SB UN mora da pokuša da nađe rešenje i da zacrta dalji postupak, uprkos tome što se stavovi razlikuju, pošto je Rusija za nastavak pregovora, dok SAD i članice EU misle da su mogućnosti pregovora iscrpljene", rekao je Kubiš.

SAD i EU: Pregovori iscrpljeni

Sjedinjene Države i Evropska unija zajednički su sinoć u Njujorku ocenile da su mogućnosti da se rešenje statusa Kosova postigne pregovorima iscrpljene i najavile dalje korake EU usmerene ka "koordinisanom rešavanju" statusa Kosova. SAD i EU su ocenile da je posle sednice postalo jasno da dijalog u bilo kojoj formi neće dovesti do promena.

- Potencijal da se rešenje postigne pregovorima je iscrpljen, rekao je belgijski ambasador Johan Verbeke u ime EU i SAD, posle sednice.

- Ovo je bio "Dan D" u procesu rešavanja statusa Kosova. Nema dogovora, a jasno je i da pregovora neće ni biti. EU je spremna da preuzme ključnu ulogu za budućnost Kosova, rekao je belgijski diplomata. Verbeke je ocenio da je kosovski slučaj jedinstven i da neće predstavljati presedan za eventualne slične secesionističke pokrete u svetu.

Šef italijanske diplomatije Masimo D'Alema, koji je predsedavao sednicom Saveta bezbednosti, izjavio je da postoji "široko shvatanje" da je Kosovo evropski problem, a da je Evropa spremna da se suoči za tim izazovom.

- Misija EU na Kosovu će biti najveća evropska misija ikad pokrenuta. Biće u saglasnosti sa relevantnim rezolucijama UN i međunarodnim pravom, rekao je D'Alema.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.