Izvor: B92, 09.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljena sednica Skupštine

Beograd -- Skupština Srbije završila je sednicu na kojoj se raspravljalo o pet međunarodnih konvencija iz ekologije. Rasprava i o korupciji.

Tim konvencijama treba da se uvedu viši standardi u toj oblasti. Na kraju rasprave, ministar za zaštitu životne sredine Saša Dragin rekao je da je zadoljan što su poslanici, uprkos političkim razlikama, jednodušno pokazali brigu za očuvanje prirode i volju da se Srbija učini lepšom i čistijom.

Dragin je istakao da treba >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uložiti mnogo truda i rada i usvojiti više zakona, kako bi se smanjio problem zagađenja životne sredine, posebno u pojedinim industrijskim zonama.

On je rekao da je potpuno sagledano stanje u Pančevu i da će za sanaciju životne sredine u tom gradu, pre svega smanjenje zagađenja koje potiče iz naftne industrije, narednih godina biti uloženo 120 miliona evra, od čega do kraja ove godine 30 miliona.

Dragin je najavio da će za sanaciju stanja u Smederevu iz Nacionalnog investicionog plana biti izdvojeno možda i više od 35 miliona evra.

Odgovarajući na pitanja poslanika, Dragin je izneo tvrdnju da su sa teritorije centralne Srbije pokupljeni svi ostaci projektila od NATO bombardovanja koji su u sebi sadržali osiromašeni uranijum, a u pitanju su, pre svega, tri opštine na jugu Srbije.

On je naveo da je na Kosovu druga situacija, jer UNMIK ništa nije preduzeo na toj teritoriji.

Poslanici su završili razmatranje Konvencije UN o borbi protiv dezertifikacije u zemljama sa teškom sušom, Konvencije o proceni uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu, Okvirne konvencije o zaštiti Karpata, Konvencije o čuvanju evropske divlje flore i faune, kao i o očuvanju migratornih vrsta divljih životinja.

Rasprava o konvencijama o korupciji

Poslanici opozicionih stranaka u Skupštini Srbije zatražili su tokom popodnevne rasprave da se razreše sve korupcionaške afere u Srbiji.

Poslanici Srpske radikalne stranke, Socijalističke partije Srbije i Liberalno-demokratske partije ocenili su da u Srbiji ima dosta korupcije i zatražili od Vlade da reši afere koje su se dešavale poslednjih godina, kao i da preduzme mere protiv korupcije.

Poslanik SPS-a Žarko Obradović rekao je da korupcije u Srbiji ima, i da je dobro da parlament ratifikuje predložene konvencije iz te oblasti, ali je izrazio bojazan da one neće biti primenjivane.

Poslanik LDP-a Aleksandar Marton upitao je zbog čega se korupcija ne suzbija od vrha i zbog čega nijedna od velikih afera kao što su "Satelit", "Cvećara", "Pancir" i druge nisu dobile sudski epilog, dok je njegov stranački kolega Slobodan Maraš ocenio je da je "vrh korupcije i monopola u Srbije kompanija Delta" i upitao zbog čega se država ne pozabavi time.

Poslanik SRS-a Dragan Todorović ocenio je da je privatizacija najveći izvor korupcije, a posebno je insistirao na slučaju smederevskog Sartida i na aferama u koje su umešani nekadašnji Vladini službenici Nemanja Kolesar i Zoran Janjušević.

U raspravi o Vladinim predlozima zakona za ratifikaciju pet međudržavnih i međunarodnih sporazuma, među kojima je i Dodatni protokol uz Krivičnopravnu konvenciju o korupciji i Građanskopravna konvencija o korupciji, poslanici opozicije su insistirali da ih u Skupštini obrazlaže ministar pravde Dušan Petrović.

Ratifikacija Dodatnog protokola uz Krivičnopravnu konvenciju o korupciji treba da doprinese efikasnijem suzbijanju te pojave, kao i unapređenju međudržavne saradnje u borbi protiv nje.

Protokol predviđa mere koje strane ugovornice treba da preduzmu u cilju sprečavanja korupcije, kao i obaveze svake države.

Potvrđivanjem Građanskopravne konvencije o korupciji, Srbija bi se obavezala da u pravnom sistemu obezbedi obeštećenje lica koja su pretrpela štetu kao posledicu korupcije.

Konvencija predviđa obaveze kojima država treba da obezbedi adekvatnu zaštitu za pribavljanje dokaza, naknadu štete i pokretanje postupaka. Tim dokumentom je takođe definisano šta se smatra korupcijom.

Skupština vodi objedinjenu raspravu i o Sporazumu između Srbije i Crne Gore o socijalnom osiguranju, kao i o Sporazumu između Saveta ministara Srbije i Crne Gore, Vlade Mađarske i Vlade Rumunije o tački susreta državnih granica koja je obeležena tromeđnom graničnom oznakom i o njenom održavanju.

Na dnevnom redu je predlog za ratifikaciju Sporazuma između vlada Srbije i zemalja Beneluksa o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.