Izvor: B92, 12.Feb.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NVO: Pritisci na suđenju Glavašu

Osijek -- Nevladine organizacije u Hrvatskoj upozoravaju da se na suđenju Branimiru Glavašu za ratni zločin u Osijeku 1991, nastavlja pritisak na svedoke u tom postupku.

Prema ocenama Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, na suđenju se nastavljaju dve vrste pritisaka - jedan je pokušaj uticanja na svedoke odavanjem njihovih tajnih izjava, a drugi je pokušaj pritiska na svedoke i pravosuđe putem svedočenja visokopozicioniranih i uticajnih političara.

Predstavnica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Centra Katarina Kruhonja izjavila je na konferenciji za novinare da je na suđenju za ratni zločin bilo situacija u kojima su svedoci tražili zaštitu jer im je prećeno, ali i onih u kojima nisu bili zaštićeni od pritiska branilaca optuženih.

Takođe je rekla i da su svedoci progovorili o pokušajima optuženih da im se dostavljanjem zapisnika s glavne rasprave "pruži prilika" da svoju izjavu usklade s izjavama svedoka čija su svedočenja zabeležena u ponuđenom zapisniku i pomenula je slučaj svedoka Vlade Frketića.

Kao najeklatantniji primjer kršenja odredbi Zakona o kaznenom postupku istakla je objavljivanje tajnih svedočenja, odnosno izjava datih na zatvorenim sednicama, s kojih je javnost bila isključena, a kao primere navela je neke tekstove objavljivane u dnevnim listovima "Glas Slavonije" i "Večernji list".

Zbog tih slučajeva, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava je od Državnog tužilaštva zatražio da podigne optužni predlog protiv počinilaca kaznenog đela odavanja službene tajne, za koji se može izreći kazna zatvora do pet godina.

Kruhonja je rekla da već u fazi istražnog postupka hrvatsko pravosuđe nije imalo snage da osigura i zašti postupak od pritiska okrivljenog Branimira Glavaša, koji je, kako je rekla, tokom većeg dela istrage bio na slobodi, što je ocenila kao njegovu političku moć uticanja na proces.

Dodala je i da je ovonedeljni svedok Vladimir Šeks kao aktivni visokopozicionirani političar, odnosno potpredsednik Sabora, svojom izjavom ponovno poslao jasnu političku poruku svedocima i pravosuđu.

Osim u osječkom Centru za mir, nenasilje i ljudska prava, identična konferencija za novinare o istoj temi održana je i u Centru za ljudska prava u Zagrebu, a na njoj su govorili Zoran Pusić iz Građanskog odbora za ljudska prava i Vesna Teršelič iz organizacije "Dokumenta - Centar za suočavanje s prošlošću".

U sudskom postupku Branimiru Glavašu i šestorici kooptuženih sudi se za hapšenja, maltretiranja i likvidacije više civila srpske nacionalnosti u Osijeku početkom 1990-ih.

Glavaš je u to vreme bio na čelu Sekretarijata za narodnu obranu, a sva šestorica kooptuženih bili su pripadnici Samostalne uskočke satnije (SUS). U optužnici Državnog tužilaštva navodi se da su članovi te jedinice po naredbi prvooptuženog Glavaša izvršavali spomenute likvidacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.