Mas: Kompromis najbolje rešenje

Izvor: B92, 10.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mas: Kompromis najbolje rešenje

Volfram Mas (FoNet)

Beograd, Priština -- Novi nemački ambasador u Srbiji Vofram Mas izjavio za B92 da bi u Prištini moralo da se zna da jednostrani potezi ne vode daleko.

U intervjuu za B92, ambasador Mas je rekao da predlog Volfganga Išingera ne znači da treba kopirati Sporazum dve Nemačke iz 1972, već metod. "Ono što je postignuto tim sporazumom jeste formula koja dozvoljava da obe strane ostanu pri svojim stavovima, ali da rade zajedno i sarađuju na svim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poljima", kazao je Mas.

Nemački ambasador nije želeo da komentariše predlog Beograda o uređivanju odnosa sa Kosovom po modelu Hong Konga.

"Pokušao sam da vam objasnim sporazum dve Nemačke, ali ne bih prosuđivao predloge koji su na stolu u pregovorima. Jasno je da nije bitno šta moja zemlja smatra, šta smatra EU, šta misli, 'trojka', Kontakt-grupa, važno je ono što se dogovore dve strane, i sve svoje napore ulažemo u dogovor. Sporazumno rešenje biće bolje za obe strane", rekao je Mas.

On je rekao da najave pregovaračkog tima Prištine da će 10. decembra proglasiti nezavisnost "ne vode daleko".

"Mislim da su i ljudi u Prištini svesni da ih svaka jednostrana akcija koju bi sproveli ne bi daleko dovela. Sve zavisi od toga šta će se desiti, i zato mogu samo da kažem da se EU i 'trojka' sada koncentrišu samo na ono što će se destii 10.12. i bilo bi spekulisanje da pričamo o tome šta će biti posle", naveo je ambasador Mas.

Samardžić: Očekujemo pregovore i posle 10. XII

Slobodan Samardžić (FoNet)

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je danas da u ovom trenutku niko sa sigurnošću ne može proceniti razvoj događaja posle 10. decembra, ali da on očekuje nastavak pregovaračkog procesa.

"Očekujem da se ponovi jul, kada je u Savetu bezbednosti UN odlučeno da bude održana nova faza pregovora. Duboko podeljena po pitanju Kosova, Evropa se, iako je dobila ovih 120 dana, nije mrdnula sa mrtve tačke. A ako se ne dođe do pravnog osnova za angažovanje, EU neće ulaziti na Kosovo", rekao je Samardžić u intervjuu agenciji Tanjug.

Ministar za KiM kaže da Srbija mora da bude spremna da reaguje višestruko. "Nastupamo kao da će se pronaći rešenje, ali moramo biti spremni da u slučaju njegovog nametanja adekvatno reagujemo i prema onima koji bi se odlučili na tu opciju, ali i na terenu, na Kosovu, gde bi konsekvence takvog nametnutog ishoda bile izuzetno nepovoljne", rekao je on.

Na osnovu kontakata sa britanskim, francuskim, nemačkim, italijanskim diplomatama, Samardžić kaže da njih, takođe, zabrinjava mogućnost samoproglašenja nezavisnosti.

Jeremić: Srbija ne odustaje od svoje platforme

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da Srbija neće odustati od svoje platforme o budućem statusu Kosova.

"Srbija neće odustati od očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, a jedini način da sprovedemo u delo ono što je vitalni interes Srbije jeste da budemo diplomatski aktivni i agilni", rekao je Jeremić u Generalštabu Vojske Srbije, gde je održao predavanje o diplomatskim aspektima rešavanja statusa Kosova.

"Oni vide da mi ne blefiramo. Da smo u velikom problemu, da to nije čak ni stvar izbora. Ako vam je stanovništvo ugroženo, vi ćete morati da tražite rešenje kako da ga sačuvate, spasete, nahranite, smestite. Ako vam se uzima deo teritorije, vi morate razmišljati o tome kako da se postavite prema onome ko vuče te poteze", naveo je Samardžić.

Objašnjavajući poziciju Srbije, Samardžić je kazao da sve dok je posrednik EU Volfgang Išinger angažovan, dok je Evropa zainteresovana, dok Srbija ima aranžman oko pridruživanja, dok postoji perspektiva mira i razvoja, Beograd ne može da "okrene leđa ni ovako simuliranim pregovorima".

Malići: Model Hong Konga nerealan

Kosovski politički analitičar Škeljzen Malići izjavio je da je predlog o rešavanju kosovskog pitanja po modelu Hong Konga nerealan, ocenjujući da srpski pregovarački tim "očajnički pokušava da pronađe formulu po kojoj bi Kosovo bar na papiru ostalo u sastavu Srbije".

U intervjuu novosadskom "Građanskom listu" Malići je naveo da je sličan model predlagao prethodni ministar inostranih poslova Srbije Vuk Drašković, kada je govorio o specijalnom statusu Kosova.

Prema Malićijevim rečima, problem je u tome što je situacija u kojoj se nalazio Hong Kong 1997. godine "neuporediva sa situacijom na Kosovu".

"U pitanju je potpuno drugačiji kontekst, drugačije istorijsko nasleđe. U pitanju je bio jedan narod koji je živeo u dve države s različitim državnim uređenjem, koje među sobom nisu imale neposredna ratna iskustva", kazao je Malići.

On je ocenio da će pregovaračka grupa u izveštaju Savetu bezbednosti napisati da pregovori nisu dali rezultat i predložiti rešenje "koje se neće suštinski razlikovati od Ahtisarijevog plana".

Zeri: EU ne planira produžetak pregovora

Konačan stav Evropske Unije je da će 10. decembra biti završeni pregovori o statusu Kosova koje vodi međunarodna pregovaračka trojka Kontakt grupe i nisu predviđena odlaganja, piše u današnjem broju prištinski dnevnik "Zeri".

Dnevnik navodi da i unutar Trojke odnosi nisu kao pre, zbog odbijanja Moskve za nastavak elaboracije predloga od 14 tačaka, koji je predat delegacijama tokom sastanka u Briselu.

"Međunarodni pregovarači tokom narednih dana i nedelja bi trebalo da prevaziđu svoje nesuglasice. U suprotnom, ako ne bude saradnje između Zapada i Moskve onda će se pokazati da je dokumenat sa 14 tačaka bio maksimum što je Trojka mogla da uradi", piše u današnjem broju prištinski dnevnik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.