Izvor: Blic, 03.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUP i BIA bez kontrole

MUP i BIA bez kontrole

Veći deo srpske policije nije depolitizovan, a u protekle dve i po godine nije uspostavljena civilna kontrola ni MUP Srbije ni Bezbednosno informativne agencije, ocenio je za 'Blic' Dragan Jočić, potpredsednik Demokratske stranke Srbije. Ukazujući na to da su depolitizacija i civilna kontrola srpske policije bili jedni od glavnih predizbornih obećanja DOS, Jočić je optužio Demokratsku stranku da je 'najodgovornija za to što je MUP Srbije ostao politizovan'.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Veći deo rukovodećeg kadra u srpskoj policiji nije depolitizovan. Za to je direktno odgovorna vodeća struktura u DOS, a to je DS, ili neki njeni ljudi koji diktiraju dešavanja u MUP - rekao je Jočić. On je naglasio da ministar policije Dušan Mihajlović 'nije imao uticaja na to da dođe do kadrovskih promena u vrhu MUP'. Potpredsednik DSS kazao je da nije učinjen nijedan jedini korak ka civilnoj ili parlamentarnoj kontroli BIA.

- Svuda u svetu nije moguće niti je dobro sprovesti potpunu kontrolu tajne službe od strane parlamenta, ali parlament mora da bude upoznat s radom BIA do nekog određenog nivoa. Odbor za bezbednost Skupštine Srbije i narodni poslanici moraju da imaju uvid u to da li BIA funkcioniše po zakonu, koja su njena ovlašćenja, što nije slučaj - rekao je Jočić, koji je obavljao funkciju predsednika Odbora za bezbednost. On je oštro kritikovao Zakon o BIA, navodeći da je 'komunistički zakon iz 1984. godine u pogledu civilne kontrole bio kvalitetniji i s daleko većim ovlašćenjima parlamenta'.

Jočić je kritikovao i direktora BIA Mišu Milićevića zato što se 'nijednom nije pojavio na sednicama skupštinskog Odbora za bezbednost', iako je DSS to 'više puta tražio'.

- Skandalozna je izjava predsednika Odbora za bezbednost Dragana Šutanovca da bi poslanici trebalo da idu na noge šefu BIA, kad su već mogli da idu na noge nemačke službe BND. Još je tragičnija tvrdnja da direktor BIA ne može da dođe u Skupštinu Srbije iz bezbednosnih razloga - naveo je Jočić.

- Niko ne zna šta to radi ili ko to kontroliše BIA - dodao je potpredsednik DSS. Na našu opasku da je BIA u ingerenciji Vlade Srbije i Saveta za nacionalnu bezbednost, Jočić je kazao da je Vlada ipak izvršna vlast.

- Vlade padaju, a BIA ostaje i deli sudbinu države - zaključio je Jočić.

Prema Zakonu o BIA, svakodnevne analitičke izveštaje te agencije trebalo bi da dobijaju jedino predsednik države i premijer, rekao je Jočić. To znači da su sa radom BIA najbolje obavešteni Nataša Mićić i Zoran Živković. N. Č. Poslanici u poseti Agenciji

Članovi Odbora za bezbednost Skupštine Srbije trebalo bi do kraja nedelje da posete BIA, saznaje 'Blic' u Skupštini Srbije. Na tom sastanku direktor BIA Miša Milićević, kako se očekuje, podneće izveštaj o radu te agencije skupštinskom Odboru za bezbednost. Tadić predlaže strategiju nacionalne bezbednosti

Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Boris Tadić rekao je juče da Ustavna povelja na nedovoljno jasan način definiše pojam bezbednosti, što komplikuje definisanje državnog koncepta Srbije i Crne Gore. On je na okruglom stolu madridskog kluba 'Reforme bezbednosnih sektora i definisanje državnog bezbednosnog koncepta' istakao da SCG nema definisan sektor bezbednosti kao jedinstven sistem na nivou državne zajednice.

- Na nivou država članica moraju da budu prvo usvojene republičke strategije bezbednosti, a zatim kao zajedničko mesto tih dokumenata nastaje strategija odbrane koja se usvaja u Skupštini SCG. Posle strategije odbrane, na nivou zajednice usvaja se i vojna doktrina. Na osnovu nje ministarstvo odbrane bi izdalo belu knjigu sa osnovnim ciljevima te doktrine. Tada imamo osnov da restrukturiramo vojsku Srbije i Crne Gore i napravimo plan njenih reformi i ugradimo ga u sistem kolektivne bezbednosti, što je odluka koja je doneta na nivou VSO - rekao je Tadić. On je istakao da je predlog strategije nacionalne bezbednosti već urađen na nivou Ministarstva spoljnih poslova.

- Taj osnovni tekst smo dobili i čitamo predlog. Zatim će biti upućen republikama članicama kako bi dobili potvrdu stanovišta pojedinačnih interesa obe članice zajednice - objasnio je ministar odbrane. N. M. J.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.