Liht: Mnogo toga je iza nas, mnogo više ispred nas

Izvor: Blic, 20.Jun.2016, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Liht: Mnogo toga je iza nas, mnogo više ispred nas

Direktorka Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht kaže da je susret predsednika vlade Aleksandra Vučića i predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović korak napred u normalizaciji odnosa dve zemlje, da je formalni susret dobro osmišljen tako da se desi na mostu, da bude i na jednoj i na drugoj strani.

- Proces pomirenja je težak i mnogo toga stoji iza nas, ali treba da prihvatimo da još više stoji ispred nas. Ccini mi se da su i Vučić i Kitarović odlučili da budu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mudri i razumeli su da je to ono što će i njih u istoriju da zapiše da region bude bolje mesto za život - rekla je Liht.

Ona je gostujući na B92 podsetila da ovo nisu prvi susreti visokih zvaničnika Srbije i Hrvatske pomenuvši neformalnu šetnju Ive Josipovića i Borisa Tadića u Opatiji.

Ne veruje, kaže, da će neko u Srbiji ili Hrvatskoj sada krenuti da ruši dogovor dvoje lidera, jer, tvrdi, mudrja je odluka i jedne i druge strane da se pocne s rešavanjem pitanja koja su prisutna suviše dugo i opterecjuju međusobne odnose, a, kako navodi, predsednica je kandidatkinja HDZ, pa bi "bilo čudno da neki od političara HDZ krene da ruši nešto je danas počelo da se gradi, ne samo novi jezik već i nova politika".

POTPISANA DEKLARACIJA Grabar Kitarović: Nemamo nameru da blokiramo Srbiju na putu u EU

Na pitanje o graničnoj liniji, Liht kaže da je Šaregradska ada na Dunavu jedina sporna granica, da je to jedno ostrvo, te da ne veruje da ima strateški značaj.

"Ostrvo koje je fleksibilno, čas nanese voda više tla na jednu, čas na drugu stranu. To je fleksibilan problem. Nije nemoguće rešiti ga. Slušala sam izjave Vučića i Kitarević i naglasili su da su to rešiva pitanja. Ja sam u to ubeđena", rekla je Liht i dodala:

- Još više sam ubeđena da će biti lakše rešavati ta pitanja kada Srbija otvori poglavlja 23 i 24.

Nije, dodaje, iznenađena što je razgovore vodio mandatar, jer, kako kaže, susret je dugo pripreman, a sreli su se isto tako svojevremeno, podseća, predsednik Francuske Šarl De Gol i nemački kancelar Konrad Adenauer i rešvali su konkretna pitanja.

- I ovde su procenile jedna i druga strana da su spremne za razgovor. Nisu previše obraćali pažnju šta je protokolarna forma, već što su njih dvoje bili spremni da razgovaraju o ovim pitanjima - prokomentarisala je Liht današnji susret.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.