Ако желите боље да спавате ноћу, покушајте да једете више ову храну

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Jun.2024, 11:29

Ако желите боље да спавате ноћу, покушајте да једете више ову храну

Студија открива да постоји доследан образац у коме је одступање од нормалног трајања сна повезано са смањеним уносом воћа и поврћа. Фото: Pexels/Andrea Piacquadio Воће и поврће су важан део уравнотежене исхране – а такође и уравнотеженог сна.
Нова студија из Финске испитала је како >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << конзумација воћа и поврћа код одраслих Финаца утиче на трајање сна.
Истраживање је разматрало податке из Националне студије о финском здрављу из 2017, која је укључивала 5.043 одрасле особе старије од 18 година. Испитаници су тада пријавили своје навике у исхрани и кратком, нормалном или дугом спавању.
Испоставиле су се, како преноси „NY Post“ две ствари. Прва је да су у поређењу са „нормалним“ спавачима, „краткоспавачи“ конзумирали 37 грама мање воћа и поврћа дневно. А друга је и да су они који су спавали дуже од нормалног – конзумирали мање 73 грама воћа и поврћа дневно.
Студија је, стога, закључила да постоји „доследан образац“ где је одступање од нормалног трајања сна директно повезано са смањеним дневним уносом воћа и поврћа.
– Ови налази указују на потребу за да се размотри и образац спавања у дијеталним интервенцијама. Потребна су даља истраживања, укључујући лонгитудиналне студије, да би се боље разумели механизми који леже у основи ових асоцијација – навели су истраживачи.
Коаутор студије, професор др Тимо Партонен, примећује да је спавање мање од седам сати или више од девет сати по ноћи повезано је са смањеном конзумацијом воћа и поврћа.
– Кључни закључак је да се недостатак сна поклапа са нездравом исхраном. То значи да програми за праћење тежине морају да обрате пажњу и на наше навике спавања… јер то може да поквари или унапреди исход – закључује др Партонен.
Док је студија узела у обзир хронотип сваке особе (класифицирајући људе као „ранораниоце“ или „ноћобдије“), утицај ове особине на везу између трајања сна и конзумирања воћа и поврћа био је „минимални“. Партонен истиче да истраживачи нису били у стању да анализирају било какве „узрочне везе“, али да би на основу ових налаза, људи требало да једу више воћа и поврћа дневно како би боље спавали.
– Сан, исхрана и физичка активност чине јединство – рекао је он: – Позитивна промена у једном од њих се огледа у позитивној промени у друга два.
Дијететичарка из Њу Џерсија Ерин Палински-Ваде такође је реаговала на ове налазе. – Није изненађујуће да повећање уноса воћа и поврћа у исхрани може да побољша и квалитет и квантитет сна. Воће и поврће садрже разне хранљиве материје које могу да подрже здрав сан. Неки плодови, као што су вишње и банане, садрже мелатонин, хормон који регулише циклус спавања и буђења. Једење овог воћа може повећати нивое мелатонина у телу, што ће подстаћи бољи почетак и квалитет сна – каже дијететичарка.
Прихватање исхране богате воћем и поврћем такође може да помогне повећању уноса антиоксиданата, што опет може смањити оксидативни стрес и упале у телу. А сан може да се побољша јер се ови фактори смањују.
И тамно, лиснато поврће као што су спанаћ и кељ су добри извори магнезијума, хранљиве материје која такође може помоћи у спавању.
– Утврђено је да дијете без магнезијума повећавају ризик од несанице, тако да има смисла да исхрана богата магнезијумом може да побољша сан – истакла је она и додала да воће и поврће попут спанаћа и парадајза такође садржи аминокиселину звану триптофан, која је „прекурсор серотонина“, неуротрансмитера који је укључен у производњу мелатонина и помаже у регулацији сна: – Повећањем уноса триптофана у исхрану, можете да промовишете опуштање и побољшање спавања.
Da li nanosite dezodorans uveče ili ujutru? Evo šta je ispravno

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ако желите боље да спавате ноћу, покушајте да једете више ову храну се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.