Izvor: B92, 22.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korhec: Zašto bi Mađarska uvela dvojno državljanstvo

Subotica -- Funkcioner Saveza vojvođanskih Mađara Tamaš Korhec izrazio je rezerve u pogledu inicijative Andraša Agoštona i njegove Demokratske stranke vojvođanskih Mađara da Mađari iz Vojvodine steknu pravo na dobijanje mađarskog državljanstva. "Odluka o eventualnom uvođenju dvojnog državljanstva za vojvođanske Mađare u isključivoj je nadležnosti mađarske vlade i parlamenta, koji su dosad bili izrazito protiv takve ideje", izjavio je Korhec. On je dodao da ne vidi nikakav >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nov momenat koji bi promenio takav stav zvanične Mađarske, naglašavajući da "potpisima za dobijanje dvojnog državljanstva ne može biti izvršen pritisak na Mađarsku". "S druge strane, Agoštonova teza da bi to olakšalo život ljudima koji su emigrirali u Mađarsku ne stoji, jer oni već uveliko imaju mađarsko državljanstvo i to nije njihov problem", rekao je Korhec.

Agošton je za utorak sazvao sastanak političkih stranaka koje zastupaju interese Mađara u Vojvodini, a čiji je cilj formulisanje molbe o uvođenju dvojnog državljanstva za Mađare u Pokrajini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.