Izvršni savet Uneska zaseda sutra, na dnevnom redu i zahtev za prijem Kosova

Izvor: Blic, 06.Okt.2015, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvršni savet Uneska zaseda sutra, na dnevnom redu i zahtev za prijem Kosova

U Parizu sutra počinje 197. zasedanje Izvršnog saveta Uneska, na čijem se preliminarnom dnevnom redu nalazi i predlog preporuke za prijem Kosova u članstvo te organizacije.

Izvršni savet "preporučuje Generalnoj konferenciji (koja zaseda u novembru) da primi Kosovo u članstvo Uneska", navodi se u dokumentu koji će biti razmatran tokom 197. zasedanja od 7. do 22. oktobra u Parizu.

Zasedanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << počinje sutra sednicom Biroa Izvršnog saveta, a odluka o konačnim temama za raspravu očekuje se na prvoj plenarnoj sednici 12. oktobra.

Zahtev za prijem Kosova u Unesko 43. je tačka preliminarnog dnevnog reda.

Zahtev je formalno podnela Albanija, a podržalo ga je 45 zemalja. U obrazloženju pripremljenog dokumenta se navodi da je u ime Kosova zahtev za prijem u Unesko podneo zamenik premijera i šef diplomatije Hašim Tači u pismu generalnom direktoru 4. avgusta.

Navodi se takođe i da "države koje nisu članice UN mogu biti primljene u članstvo Uneska na preporuku Izvršnog saveta, dvotrećinskom većinom glasova Generalne konferencije".

U predlogu odluke navodi se da Izvršni savet donosi preporuku da Generalna konferencija primi Kosovo u članstvo, imajući u vidu da "Kosovo prihvata ustav te organizacije i da je spremno da ispunjava obaveze koje proističu iz članstva i učestvuje u troškovima" .

Generalna konferencija Uneska održava se od 3. do 18. novembra. Generalnu konferenciju čine predstavnici 195 zemalja članica, a zaseda svake druge godine. Svaka zemlja članica ima jedan glas.

Zahtev Albanije za prijem Kosova u Unesko podržali su SAD, Nemačka, Britanija, Francuska, Austrija, Slovenija, Irska, Holandija, Luksemburg, Danska, Finska, Švedska, Turska kao i Estonija, Letonija i Litvanija.

Zahtev su podržali i Ujedinjeni Arapski Emrati, Saudijska Arabija, Katar i Kuvajt. Prijem Kosova u Unesko podržali su i Bahrein, Belize, Burkina Faso, Čad, Kostarika, Obala Slonovače, Dominikanska Republika, Salvador, Gabon, Gambija, Gana, Grenada, Gvineja, Haiti, Honduras, Jordan, Lesoto, Oman, Panama, Papua Nova Gvineja, Senegal, Somalija, Južni Sudan, Togo, Tanzanija, Vanuatu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Srbiju čeka velika borba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2015, 04:22

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Beograd čeka velika borba u Izvršnom savetu i Generalnoj skupštini Uneska kako članice ne bi glasale za prijem Kosova u tu organizaciju...Do 12. oktobra znaće se da li će se prijem Kosova naći na dnevnom redu Izvršnog saveta a do 21....

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.