Dačić: Srbiju čeka velika borba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2015, 04:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbiju čeka velika borba

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Beograd čeka velika borba u Izvršnom savetu i Generalnoj skupštini Uneska kako članice ne bi glasale za prijem Kosova u tu organizaciju.

Do 12. oktobra znaće se da li će se prijem Kosova naći na dnevnom redu Izvršnog saveta a do 21. da li će dobiti većinu u tom telu gde je od 58 članica 23 priznalo nezavisnost Kosova.

"Očekuje nas velika borba jer se vrši veliki pritisak od strane zapadnih zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na one zemlje koje nisu priznale Kosovo da ne glasaju protiv. Ovde se ne računaju uzdržani, već samo za i protiv i od toga prosta većina", rekao je Dačić u izjavi RTS-u.

Ukoliko dobije prostu većinu Izvršnog saveta, Kosovo će morati da se izbori i za dvotrećinsku većinu u Generalnoj skupštini gde ne postoji pravo veta a glasovi uzdržanih se ne računaju.

Ministar Dačić napominje da Srbija sada svima objašnjava da je pokušaj da Kosovo bude primljeno u Unesko ozbiljan udarac na našu zemlju.

"Ovo nije obična organizacija, ovo je teško pitanje za srpsku državu i narod, jer udara u sam identitet i suštinu postojanja našeg naroda. Ovde je reč o srpskoj patrijaršiji, tu je nastala srpska crkva i državnost, ako će to biti kosovska kulturna baština onda je to udarac na identitet Srbije i naroda. Mi ćemo uraditi sve što možemo", rekao je Dačić.

On je ponovio da bi prijem Kosova u Unesko bio apsurdan isto kao i prijem Islamske države u tu organizaciju, jer ne mogu da štite srpske spomenike oni koji su ih, ne tako davno, uništavali.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.