Evropa traži komromis za Siriju

Izvor: RTS, 27.Maj.2013, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa traži komromis za Siriju

Ministri spoljnih poslova EU pokušavaju da postignu kompromis u višemesečnom sporu o tome da li treba snabdevati oružjem sirijske pobunjenike kada krajem nedelje istekne embargo na oružje Siriji. Ministri pozivaju obe strane da sednu za pregovarački sto.

Krajem nedelje ističe embargo na oružje koji je nametnut Siriji. Ministri spoljnih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << EU pokušavaju da postignu kompromis o snabdevanju sirijskih pobunjenika oružjem.

Kancelarija Ketrin Ešton je proteklog vikenda stavila tri opcije na sto: obnova embarga na oružje, isticanje tog embarga, ili snabdevanje pobunjenika oružjem uz niz uslova i zaštitnih mera. Problem sa kojim je sučena Evropa najbolje je pre početka skupa definisala Nemačka.

"Pokušaćemo da postignemo zajednički evropski stav. Što Evropa bude jednistvenija, to ćemo veći uticaj imati na rešavanje krize u Siriji", istakao je ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele.

Evropa pokušava da privoli obe strane da sednu za pregovarački sto. I Asadov režim, i pobunjenici, izjavljuju da jesu za pregovore, ali svi pokušavaju da sadašnje bezvlašće iskoriste što je bolje moguće.

Ministar spoljnih poslova Holandije Frans Timermans smatra da ako jedna strana misli da može da ostvari vojnu pobedu, to je neće stimulisati da dođe na pregovore u Ženevu.

"Asad trenutno ima neograničeno snabdevanje oružjem. Zato mu embargo na izvoz oružja Siriji šalje jasnu poruku da mora da pregovara", kaže Timermans.

I Velika Britanije je pozvala sirijske pobunjenike da sednu za pregovarački sto.

"Sirijskoj opoziciji smo jasno rekli da mora da dođe na mirovnu konferenciju u Ženevi, jer će na kraju to da se reši samo politički i diplomatski", rekao je ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg.

O situaciji u Siriji večeras razgovaraju i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i ministar spoljnih poslova SAD Džon Keri.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

EU: Bez komromisa za Siriju

Izvor: RTS, 27.Maj.2013

Ministri spoljnih poslova EU nisu uspeli da postignu kompromis u sporu o tome da li treba snabdevati oružjem sirijske pobunjenike, kada krajem nedelje istekne embargo na oružje Siriji. Ministri pozivali obe strane da sednu za pregovarački sto...Vlade zemalja Evropske unije nisu uspele da postignu...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.