Читај ми!

EU: Bez komromisa za Siriju

Ministri spoljnih poslova EU nisu uspeli da postignu kompromis u sporu o tome da li treba snabdevati oružjem sirijske pobunjenike, kada krajem nedelje istekne embargo na oružje Siriji. Ministri pozivali obe strane da sednu za pregovarački sto.

Vlade zemalja Evropske unije nisu uspele da postignu dogovor o ublažavanju sankcija na uvoz oružja Siriji, čiji je cilj trebalo da bude pomoć pobunjenicima koji se bore protiv predsednika Bašara el-Asada, rekao je ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger.

Ministri spoljnih poslova članica EU su se sastali u Briselu u pokušaju da premoste različita gledišta po tom pitanju. Britanija i Francuska se zalažu da se evropskim vladama dozvoli isporuka oružja Siriji, čemu se protive Austrija i još nekoliko zemalja.

"Žalim što posle dugih razgovora nije bilo moguće pronaći kompromis sa Britanijom i Francuskom", rekao je Špindeleger novinarima.

Tema razgovora je obimni paket sankcija EU protiv režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada, uključujući embargo na oružje koji će, ukoliko se svih 27 država članica evropskog bloka ne usaglase o njegovom produženju, isteći 31. maja u ponoć, prenosi AFP.

Agencija Frans Pres je imala uvid u dokument prema kojem bi ta opcija, ukoliko bude usvojena, značila obnavljanje sankcija protiv Asadovog režima, što uključuje zamrzavanje sredstava njegovoj porodici i saradnicima, na još godinu dana.

EU bi se u načelu usaglasila da glavnoj opozicionoj Nacionalnoj koaliciji dostavlja oružje. Međutim, dopremanje oružja bi bilo odloženo dok svih 27 članica ne donesu novu političku odluku 1. avgusta.

Na početku današnjih razgovora, 27 ministara ostali su podeljeni na tri grupe: onu koja je za ukidanje embarga na oružje kako bi se naoružali pobunjenici, onu koja je protiv toga i treću, veću grupu koja radi na postizanju konsenzusa.

Za zadržavanje embarga na oružje su Austrija, Finska, Češka Republika i Švedska, koje se snažno protive slanju veće količine oružja u zemlju koja je već u krvavom sukobu i strahuju da bi ono moglo da završi u pogrešnim rukama.

Istovremeno, u Istanbulu, glavna sirijska opoziciona grupa Nacionalna koalicija pozvala je šefove diplomatija EU da ukinu embargo.

Tri opcije Ketrin Ešton

Kancelarija Ketrin Ešton je proteklog vikenda stavila tri opcije na sto: obnova embarga na oružje, isticanje tog embarga, ili snabdevanje pobunjenika oružjem uz niz uslova i zaštitnih mera. Problem sa kojim je sučena Evropa najbolje je pre početka skupa definisala Nemačka.

"Pokušaćemo da postignemo zajednički evropski stav. Što Evropa bude jednistvenija, to ćemo veći uticaj imati na rešavanje krize u Siriji", istakao je ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele.

Evropa pokušava da privoli obe strane da sednu za pregovarački sto. I Asadov režim, i pobunjenici, izjavljuju da jesu za pregovore, ali svi pokušavaju da sadašnje bezvlašće iskoriste što je bolje moguće.

Ministar spoljnih poslova Holandije Frans Timermans smatra da ako jedna strana misli da može da ostvari vojnu pobedu, to je neće stimulisati da dođe na pregovore u Ženevu.

"Asad trenutno ima neograničeno snabdevanje oružjem. Zato mu embargo na izvoz oružja Siriji šalje jasnu poruku da mora da pregovara", kaže Timermans.

I Velika Britanije je pozvala sirijske pobunjenike da sednu za pregovarački sto.

"Sirijskoj opoziciji smo jasno rekli da mora da dođe na mirovnu konferenciju u Ženevi, jer će na kraju to da se reši samo politički i diplomatski", rekao je ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара