Izvor: B92, 14.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski standardi ljudskih prava potrebni i Kosovu

Beograd -- Srbija i Crna Gora će, kada kao članica Saveta Evrope ratifikuje Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, imati jake argumente da od UNMIK-a traži da se postara za poštovanje ljudskih prava na Kosovu, za koje je odgovorna Misija UN, izjavio je u sredu u Beogradu ombudsman Kosova Marek Antoni Novicki. "Kosovo je po Rezoluciji 1244 još deo Srbije i Crne Gore i tamošnje stanje ljudskih prava ne može biti lošije nego u ostalim delovima zemlje", rekao je Novicki na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za novinare nakon razgovora sa potpredsednikom Vlade Srbije zaduženim za Kosovo Nebojšom Čovićem.

Način na koji će SCG ratifikovati Evropsku konvenciju je posao parlamenta, ali ratifikacija, prema oceni Novickog, mora sadržati "jasno teritorijalno ograničenje u vezi sa Kosovom" jer, dok je na snazi Rezolucija 1244, SCG ne može biti odgovorna kršenje ljudskih prava u pokrajini, već je ona na UNMIK-u i kosovskim vlastima. "To ne znači da SCG kao članica SE neće imati nikakve obaveze prema Kosovu ili mogućnost da da ozbiljne argumente kada sa UNMIK-om razgovara o stanju ljudskih prava u pokrajini. SCG imaju snažne i, rekao bih, političke argumente da insistira na poboljšanju ljudskih prava na teritoriji Kosova", kazao je Novicki.

Nebojša Čović je ponovio da se vlasti u Beogradu protive prenosu ovlašćenja sa UNMIK-a na kosovske institucije, odnosno da se ne protivi samom prenosu ovlašćenja, već "albanizaciji", odnosno tome da nadležnosti preuzmu monoetničke institucije. O tome će, kako je najavio, sutra govoriti Stalnom savetu OEBS-a u Beču. Čović je kritikovao izjavu šefa kabineta civilnog administratora UN na Kosovu Mihaela Štajnera koji je rekao da Kosovo nije deo Srbije. "Ako nije Srbija, šta je? Nezavisno? Ne znam po kojoj to rezoluciji", kazao je on.

Šef Koordinacionog centra je istakao da je u utorak kazao kako neće biti "daljeg napretka" u saradnji sa UNMIK-om ukoliko srpskom pravosuđu ne bude predat komandant bivše OVPMB Šefket Musliu, a ne da će prekinuti svaki kontakt sa Misijom UN.

Čović je posebno ukazao da se njegovim neisporučivanjem ugrožava sprovođenje programa za jug Srbije, jer Musliu treba da odgovara za napad na pripadnike multietničke policije. "Ne bih voleo da Musliu ispadne mučenik, da ispadne da se vodi političko suđenje", kazao je on i dodao da se takođe nada da on neće "nestati iz Bondstila".

"Sprovodićemo obaveze iz sporazuma, ali ne možemo dalje da napredujemo dok se ne isporuči Šefket Musliu i svi ostali koji se nalaze na Kosovu", a za kojima tragaju srpske vlasti, kazao je Čović. Šef Koordinacionog centra je ponovo kritikovao Štajnerovu uredbu o početku privatizacije na Kosovu, istakavši da "nikako ne može da se ospori koliko je Republika Srbija i bivša Jugoslavija ulagala u Kosovo", kao ni dugove napravljene radi ulaganja u pokrajinu, koje Srbija i dalje plaća. "Nismo protiv privatizacije, mi smo za to da se uvaži koliko je ko ulagao", rekao je Čović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.