EU za partnerstvo sa SAD na osnovama naših principa, vrednosti i interesa

Izvor: Vostok.rs, 14.Nov.2016, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU za partnerstvo sa SAD na osnovama naših principa, vrednosti i interesa

Ministri spoljnih poslova EU založili su se za snažno partnerstvo sa SAD na osnovama "naših principa, vrednosti i interesa".

To je objavila visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini. Mogerini je to objavila na svom Tviter nalogu posle neformalne večere ministara spoljnih poslova EU, na kojoj su razmenjeni stavove o daljem putu u odnosima između EU i SAD posle izbora Donalda Trampa za novog američkog predsednika.

Agencija AP je prenela da su se ministri u Briselu složili da će morati da sačekaju i vide kakve će poteze novoizabrani predsednik SAD povući u narednim nedeljama, kao i da je neophodno raditi na jačanju evropske uloge u svetskim pitanjam sve dok budući transatlantski odnosi ne postanu jasniji.

Oni su istakli važnost poštovanja izbora američkih glasača i uspostavljanja kontakta sa Trampovim prelaznim timom. Sastanak je održan na poziv visoke predstavnice Federike Mogerini. Bilo je planirano da ministri održe redovan mesečni sastanak u Briselu u ponedeljak, u čijem fokusu je trebalo da bude Turska, ali neočekivana Trampova pobeda izazvala je zabrinutost u Evropi. Prethodno, na dan njegove pobede na predsedničkim izborima u SAD, istaknuti zvaničnici Evropske unije Donald Tusk i Žan-Klod Junker pozvali su Trampa na samit EU-SAD i istakli da je "danas važnije nego ikada da se ojačaju transatlantski odnosi".

TANJUG

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Mogerinijeva: EU ima principijelan stav zbog nezakonitog prisvajanja Krima

Izvor: Vostok.rs, 14.Nov.2016

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da EU neće menjati svoj stav prema Rusiji, čak ni u slučaju da SAD to učini.. . Ona je to izjavila sinoć nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU, na kojoj su razmenjeni stavovi o daljem putu...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.