Znate ih sa malih ekrana: Zvezde Baleta bečke državne opere prvi (i možda jedini) put u Srbiji

Izvor: Blic, 12.Apr.2013, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Znate ih sa malih ekrana: Zvezde Baleta bečke državne opere prvi (i možda jedini) put u Srbiji

Na velikoj sceni Centra Sava večeras u 20h nastupiće Balet bečke državne opere, najveća zvezda 10. Beogradskog festivala igre. Reč je o istorijskom i jedinstvenom gostovanju jedne od najstarijih baletskih trupa na svetu pošto ove godine van matične kuće nastupaju samo još u Parizu. Cene karata deset puta su jeftinije nego u Beču.

- Svi smo veoma srećni i počastvovani što ćemo novitete sa našeg repertoara

predstaviti Beogradu - kaže za „Blic” >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << francuski igrač i koreograf Manuel Legri,

direktor Državnog baleta bečke opere, koja nastupa 12. aprila u Centru „Sava” u 20 sati u okviru 10. Beogradskog festivala igre.

- Bečki balet je odavno odmakao od par numera koje možete videti na tradicionalnom novogodišnjem koncertu. Kompanija je transformisana, a osim klasičnog baleta, vrata su otvorena mladim i popularnim koreografima iz sveta.

Jedna od najstarijih i najboljih baletskih kompanija (osnovana 1622) predstaviće četiri komada. Dva će biti apsolutna premijera – „Zvona na vetar” koreografa Patrika de Bane na muziku Čajkovskog i „Milion poljubaca po mojoj koži” Dejvida Dosona na muziku Baha - a videćemo i „Užareni predah” (2006) najznačajnijeg finskog savremenog plesnog kreatora Jorma Ila i „Uzdah duše” (2011) Jiržija Bubeničeka.

- Reč je o programu koji prikazuje rad četvorice koreografa mlađe generacije koji

koriste klasičan jezik na sasvim drugačiji način, kaže Legri koji od 2010. predvodi bečki Državni balet i njegovih stotinak članova.

- Državni balet je ogromna, klasična kompanija ali u 2013. ne možete više igrati

samo 'Labudovo jezero' i 'Žizelu'. Treba imati sluha i praviti dobar balans između

tradicije, odnosno obavezne literature, i nove igre, modernih programa, hrabrih

kreacija, kaže Legri.

- Moja je želja da trupa putuje više, što za sada nije moguće (gostovanje u Beogradu je jedno od ukupno dva planirana za 2013), kao i da igrači budu još više na sceni. Od onih sam koji veruju da se najbolje napreduje pred publikom.

- Verujem da više nećemo 'vratiti' Balet bečke Državne Opere u Beograd, kaže Aja Jung, umetnički direkotr i osnivač Beogradskog festivala igre.

- Radi se o kompaniji koja postoji 392 godine i ima veoma komplikovanu organizaciju. Dolaze po prvi put u ovaj region i sva je prilika da ćemo dugo pamtiti tu istorijsku šansu da ih u punom sastavu vidimo u Centru Sava. Pri tom su karte za ovu predstavu čak 10 puta jeftinije od ulaznica u Beču.

U okviru nastupa Baleta bečke Opere biće dodeljena nagrada „Vip poziva” Vesni

Orlić, šefu ovog ansambla i zamenici direktora Baleta državne opere i Baleta narodne opere u Beču.

- Jako mi je drago što će beogradska publika biti u prilici da prvi put vidi naš ansambl. Naime, naša trupa retko ide na gostovanja zbog veoma dinamičnog rasporeda nastupa u Beču. To je jedna od stvari koju Manuel Legri pokušava da promeni, ali je teško uskladiti i pomeriti ovakav ansambl, odnosno promeniti navike, kaže Orlićeva za „Blic”.

- Vipova nagrada učinila me je ponosnom, jer sam dugo iz otadžbine odsutna, a

nisam zaboravljena i moj doprinos afirmaciji baleta u inostranstvu je zapažen,

kaže Vesna koja od 1987. radi u Beču.

Kao koreograf debitovala je 2006. a za repertoar Baleta državne bečke opere je prvi put prošle godine, sa velikim uspehom, postavila „Karminu Buranu”, spektakl sa baletom, orkestrom, horom od 80 pevača i dečjim horom.

- To je jedna od onih predstava zbog kojih morate doputovati u Beč, otkriva Orlićeva ali ne isključuje mogućnost još nekog vida saradnje sa Beogradom:

- Otvorena sam prema svim novim projektima, a lepa iznenađenja volim više nego izneverena očekivanja i zato ne planiram mnogo unapred.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Balet bečke Državne opere prvi put u Srbiji

Izvor: Akter, 12.Apr.2013

Balet Državne opere iz Beča (Wiener Staatsballett Austria) nastupiće večeras prvi put u Srbiji na sceni Sava centra kao gosti jubilarnog 10. Beogradskog festivala igre

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.