U Parizu uveden par-nepar za automobile zbog smoga

Izvor: B92, 17.Mar.2014, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Parizu uveden "par-nepar" za automobile zbog smoga

Vlasti u Parizu uvele su privremenu, naizmeničnu zabranu kretanja vozila sa parnim, odnosno neparnim registarskim tablicama. Ova mera uvedena je u ponedeljak, kako bi se smanjio nivo zagađenja vazduha u francuskom glavnom gradu.

U ponedeljak u Parizu je zabranjen saobraćaj za automobile i motocikle koji imaju parne registarske tablice. Ako se zabrana produži i na utorak, tog dana će vlasnici vozila sa neparnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << brojem tablice morati da ostave svoja vozila parkirana.

Ova drastična mera doneta je zbog zabrinjavajućeg nivoa zagađenja vazduha koji u Parizu i okolini prelazi dozvoljena ograničenja već pet dana zaredom. Specifični meteorološki uslovi, koje karakteriše kombinacija niskih noćnih i visokih dnevnih temperatura dovela je do povećanja smoga u francuskoj prestonoci, koji se na razilazi.

Odluka je stupila na snagu u ponedeljak ujutru u 4.30 h i trajaće do ponoći. Iz zabrane su izuzeta vozila na hibridini i električni pogon, automobili u kojima se nalaze najmanje 3 osobe, kao i taksi vozila i vozila auto-škola.

Slična odluka donesena je u Parizu 1997. godine. Iako je kritikovana u javnosti, prema rečima zvaničnika, ova mera je tada dala željene rezultate.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Parizu uveden "par-nepar" za automobile zbog smoga

Izvor: B92, 17.Mar.2014

Vlasti u Parizu uvele su privremenu, naizmeničnu zabranu kretanja vozila sa parnim, odnosno neparnim registarskim tablicama. Ova mera uvedena je u ponedeljak, kako bi se smanjio nivo zagađenja vazduha u francuskom glavnom gradu...U ponedeljak u Parizu je zabranjen saobraćaj za automobile i motocikle...

Nastavak na B92...

Pariz: dozvola samo za automobile sa parnim brojevima na tablicama

Izvor: Vostok.rs, 18.Mar.2014, 09:17

18.03.2014. -..Vozači automobila u Parizu suočili su se u ponedeljak sa neobičnim ograničenjem, kretanje po gradu bilo je dozvoljeno samo automobilima sa neparnim brojevima na tablicama...Na taj način vlasti pokušavaju da se bore sa visokim stepenom zagađenja vazduha. Slična mera već je jednom...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.