U Parizu uveden par-nepar za automobile zbog smoga

Izvor: B92, 17.Mar.2014, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Parizu uveden "par-nepar" za automobile zbog smoga

Vlasti u Parizu uvele su privremenu, naizmeničnu zabranu kretanja vozila sa parnim, odnosno neparnim registarskim tablicama. Ova mera uvedena je u ponedeljak, kako bi se smanjio nivo zagađenja vazduha u francuskom glavnom gradu.

U ponedeljak u Parizu je zabranjen saobraćaj za automobile i motocikle koji imaju parne registarske tablice. Ako se zabrana produži i na utorak, tog dana će vlasnici vozila sa neparnim brojem tablice morati da ostave svoja vozila parkirana. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ova drastična mera doneta je zbog zabrinjavajućeg nivoa zagađenja vazduha koji u Parizu i okolini prelazi dozvoljena ograničenja već pet dana zaredom. Specifični meteorološki uslovi, koje karakteriše kombinacija niskih noćnih i visokih dnevnih temperatura dovela je do povećanja smoga u francuskoj prestonoci, koji se na razilazi.

Odluka je stupila na snagu u ponedeljak ujutru u 4.30 h i trajaće do ponoći. Iz zabrane su izuzeta vozila na hibridini i električni pogon, automobili u kojima se nalaze najmanje 3 osobe, kao i taksi vozila i vozila auto-škola.

Zbog zagađenja vazduha, u vozilima javnog gradskog saobraćaja prevoz je besplatan na području Pariza, a oni kojima nije dozvoljeno da voze automobile, moći će da ih besplatno parikraju.

Slična odluka donesena je u Parizu 1997. godine. Iako je kritikovana u javnosti, prema rečima zvaničnika, ova mera je tada dala željene rezultate.

Peking uvodi sistem par-nepar za automobile

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.