Šta sve ne znamo o Islamskoj državi

Izvor: Politika, 22.Nov.2015, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta sve ne znamo o Islamskoj državi

Aktuelna pretnja svetskom poretku i civilizaciji nije puki nastavljač Al Kaide, niti teroristička organizacija u pravom smislu reči

Svet, poredak i civilizacija koju poznajemo suočeni su sa novom pretnjom. Posle rušenja ruskog putničkog aviona sa 240 putnika, terorističkih prepada u Bejrutu i Parizu, čak i ozbiljni političari, poput francuskog predsednika Fransoa Olanda, počeli su da govore o „trećem svetskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ratu”. Iz straha da će protivnik ponovo udariti, u Francuskoj je proglašeno vanredno stanje, službe bezbednosti svih zemalja podigle su stepen pripravnosti, a sve pokazuje da je, posle bezmalo deceniju i po zapadnog „rata protiv terora”, terorizam opasniji i jači nego ikada.

Ali ko je u stvari protivnik? ISI, ISIS, IDIL, ID – skraćenice za Islamsku državu Iraka, zatim Islamsku državu Iraka i Sirije (u drugoj varijanti Iraka i Levanta – transnacionalnog regiona u priobalju Mediterana) i, na kraju, samo Islamsku državu – najčešća je adresa, ali o čemu je, u stvari, reč? Da li o kvazidržavi ustrojenoj kao teroristička organizacija ili o terorističkoj formaciji koja pretenduje da je država.

Piše Milan Mišić

Opširnije u štampanom i digitalnom izdanju

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.