Sećanje na diktaturu umanjilo slavlje

Izvor: Politika, 16.Mar.2013, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na diktaturu umanjilo slavlje

Argentince danas muči sumnja da je novi papa podržavao teror vojne hunte ili zatvarao oči pred zločinima

Novi papa nije iz onog bogatog Buenos Ajresa koji se po svom luksuzu upoređuje sa ekskluzivnim kvartovima Pariza, i odakle potiče zaštićeni sloj latifundista spreman da po svaku cenu od sirotinje brani svoje ogromne privilegije. Živeo je u radničkom predgrađu Flores odakle su žrtve desničarske vojne hunte >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << (1976–1983) odvođene preko noći u centre za torturu samo zato što su bivale osumnjičene za neistomišljeništvo.

Međutim, vest da je Horhe Bergoljo postao prvi papa iz Latinske Amerike, u Argentini je dočekana sa pomešanim osećanjem i podsećanjem na „olovna vremena” državnog terora kada je zauvek „nestalo” 30.000 Argentinaca.

Da li je i Bergoljo kao većinski deo argentinskog katoličkog sveštenstva pružao logističku podršku „prljavom ratu” vojne hunte, ili je samo, kao većina Argentinaca, zatvarao oči pred masovnim torturama i ubistvima? Javnost u zemlji gaučosa ne bez razloga postavlja danas ovo pitanje, dok traju slavljeničke salve zbog izbora prvog Latinoamerikanca na čelu Vatikana.

Činjenica je da je Bergoljo dva puta odbio da svedoči na sudskim procesima vojnim starešinama optuženim za torturu i ubistva u buenosajreskoj školi vojne mornarice ESMA. Kada se 2010. pojavio kao svedok na sudu, njegovi odgovori i objašnjenja su, kako tvrde pojedini lideri argentinskih organizacija za ljudska prava i borci za istinu o vojnoj hunti i saučesnicima, „bili, zaobilazni i uopšteni”.

Bergoljo nije poricao da je Katolička crkva znala od samog početka kako je hunta odvodila, mučila i ubijala zemljake, ali da je bez obzira na to podržavala vojni puč i režim koji je usledio.

Bergolja najteže terete zbog toga što navodno nije učinio ništa kako bi sprečio otmicu i mučenje dvojice sveštenika koji su svoju misiju obavljali u siromašnim kvartovima Buenos Ajresa. Reč je o Orlandu Horiju i Fransisku Haliksu kojima je, po sopstvenom priznanju, novi papa savetovao da se okanu svog misionarskog rada po siromašnim naseljima kako bi se zaštitili od progona. Pojedinci čak idu tako daleko da tvrde kako im je upravo Bergoljo namestio vojnu zasedu.

Posle petomesečnih tortura u Esmi, ova dva sveštenika su sa zavojem preko očiju i vezanih ruku izbačeni na neku argentinsku ledinu iz helikoptera. Jedan od njih je preživeo dok je drugi posle toga preminuo u Urugvaju od posledica zlostavljanja.

Adolfo Peres Eskivel, dobitnik Nobelove nagrade za mir, tvrdi da Bergoljo „nije bio povezan sa diktaturom”. Eskivel, koji je stekao mnogobrojna svetska priznanja upravo zbog uporne potrage za saučesnicima terorističkog režima, objašnjava da se Bergolju zamera „što nije učinio dovoljno kako bi se dva sveštenika pustila iz zatvora”. Ali to je uopštena zamerka katoličkom sveštenstvu koje po latinoameričkoj tradiciji staje na stranu vojske.

Suprotno tvrdi Orasio Verbicki, možda najbolji argentinski poznavalac neslavnog perioda iz istorije zemlje i autor knjige o bacanju izmučenih još živih logoraša iz aviona, kako bi im se izgubio svaki trag.

Verbicki se poziva na svoje blisko prijateljstvo sa sveštenikom Huriom koji je krivio sadašnjeg papu za nepočinstva. Kao vrlo mlad, želeo je da bude papa, prenosi Verbicki, tvrdnju svog prijatelja. I zbog te ambicije je bio spreman da zatvori oči pred zločinima koji su se dešavali u Argentini i za koje je znao od samog početka.

Ovaj pisac i istraživački novinar nije jedini koji tvrdi da „novi papa nije pravi predstavnik trećeg sveta”. Već da je čitavu svoju biografiju podredio cilju koji mu se, evo, ispunio. Možda je baš zbog evociranja mračnih uspomena na vremena diktature izostalo urnebesno ulično slavlje koje se upriličuje kad god Argentinci dobiju znak da je božja ruka potpomogla njihovu promociju.

--------------------------------------

Ne dolazite u Rim

Novac, koji bi potrošili na put, dajte za izgradnju institucija u zemlji, poručio je novi papa argentinskim industrijalcima koji se spremaju da prelete pola zemljine kugle kako bi prisustvovali ceremoniji inauguracije u Vatikanu.

Zorana Šuvaković

objavljeno: 16.03.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.