SUMNJA SE NA TERORIZAM, ISTRAGA U TOKU: Zašto je avion sa 66 putnika nestao iznad Sredozemnog mora? (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 19.Maj.2016, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUMNJA SE NA TERORIZAM, ISTRAGA U TOKU: Zašto je avion sa 66 putnika nestao iznad Sredozemnog mora? (FOTO)

U toku je istraga o, sad već izvesnom, padu putničkog aviona egipatske kompanije "Idžipter", koji je noćas nestao iznad Sredozemnog mora sa 66 putnika i članova posade na liniji Pariz-Kairo, a stručnjaci i pojedini zvaničnici sumnjaju da je u pitanju teroristički napad.

Egipatski avion koji učestvuje u potrazi za ostacima nestalog "erbasa A320", uočio je u moru dva narandžasta predmeta, za koje se veruje da pripadaju toj letelici, rekao je neimenovani zvaničnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << grčke vojske.

Pored toga, pronađena su dva prsluka za spasavanje, dodao je on.

Foto: Tanjug/AP

Predmeti su, kako je naveo, uočeni 230 milja južno-jugoistočno od grčkog ostrva Krita, na području pod nadležnošću egipatske kontrole leta.

Nešto ranije su izvori iz grčkog Ministarstva odbrane objavili da je grčka fregata na istoj lokaciji pronašla dva velika plastična plutajuća objekta.

Foto: Tanjug/AP

Grčko Ministarstvo odbrane saopštilo je prethodno da je avion načinio "nagla skretanja" u vazduhu i strmoglavio se, a potom nestao sa radara, a Evropska agencija za kontrolu aviosaobraćaja Evrokontrol navela je da u blizini oblasti nestanka aviona nisu registrovani nepovoljni vremenski uslovi.

Pilot aviona, kako je navela civilna avijacija Grčke, nije pomenuo da postoji bilo kakav problem u poslednjem kontaktu sa kontrolom leta.

Egipatske vlasti ne isključuju nijedan od mogućih uzroka pada letilice, poručio je egipatski ministar za civilno vazduhoplovstvo Šerif Fati, dodajući da je veća verovatnoća da je avion pao usled terorističkog napada nego tehničkog kvara.

Foto: Tanjug/AP

Direktor ruske Federalne službe bezbednosti Aleksandar Bortnikov tvrdi da je teroristički napad najverovatnije uzrok pada aviona i poziva sve zainteresovane strane da se "zajedničkim naporima pronađu lica koja su odgovorna za ovaj strašan napad",.

Istragu o padu aviona pokrenulo je i francusko državno tužilaštvo koje je navelo u saopštenju da se "u ovom trenutku nijedna pretpostavka ne smatra verovatnijom od druge i da nijedna zasad nije isključena".

Stručnjaci, takođe, smatraju da je teroristički napad najverovatniji uzrok pada egipatskog aviona i ocenjuju da je malo verovatno da je avion oboren sa zemlje.

Foto: Tanjug/AP

- Veća tehnička greška, kao što je eksplozija motora, malo je verovatan uzork - izjavio je stručnjak za aeronautiku Džerard Felcer, ukazujući da je u pitanju relativno nov avion A320 iz 2003.

On je dodao da je A320 najbolje prodavana letelica srednje veličine na svetu koja svakih 30 sekundi uzleće ili sleće širom sveta.

Bivši direktor francuske avijacijske službe za istragu i analizu Žan-Pol Truad izjavio je da je to moderan avion i da "u ovom incidentu kvalitet aviona i održavanje ne mogu biti dovedeni u pitanje".

Kompanija "Erbas" saopštila je da je avion A320 isporučen egipatskoj kompaniji Idžipter 2003. godine i da je u vazduhu proveo 48.000 sati. Avion je poleteo iz Pariza sinoć u 23:09 po lokalnom vremenu, a u Kairo je trebalo da sleti u 3:05.

Foto: Tanjug/AP

Kontak sa avionom je izgubljen u 2:30 časova, oko 280 kilometara od egipatske obale. Aviokompanija "Idžipter" je saopštila da je avion nestao 16 kilometara pošto je ušao u egipatski vazdušni prostor.

Agencije su ranije prenele tvrdnje neimenovanih zvaničnika egipatske civilne avijacije i izvora grčkog aerodroma da se avion srušio kod grčkog ostrva Karpatos, ali zvanične potvrde još nema.

Na internetu se pojavio video snimak na kojem se navodno vidi trenutak kad se zapalio avion "Idžiptera", ali njegova autentičnost nije potvrđena.

Foto: Tanjug/AP

Kompanija "Idžipter" potvrdila je da je među putnicima u avionu bilo 30 egipatskih, 15 francuskih, dva iračka državljana, kao i po jedan državljanin Velike Britanije, Kuvajta, Saudijske Arabije, Sudana, Čada, Portugalije, Alžira i Kanade.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

"Idžipt er": Pronađeni ostaci ne pripadaju nestalom avionu

Izvor: RTS, 19.Maj.2016

Kompanija "Idžipt er" saopštila je da delovi koji su pronađeni u blizini grčkog ostrva ne pripadaju avionu te kompanije koji je jutros nestao. Helikopteri u pripravnosti ukoliko bude potrebe za spasavanje putnika. Avion na liniji Pariz-Kairo, sa 66 putnika i članova posade, nestao je po ulasku...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.