Rasprava o članstvu Kosova u Unesko 21. oktobra

Izvor: Studio B, 12.Okt.2015, 08:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasprava o članstvu Kosova u Unesko 21. oktobra

Izvršni savet Unesko uvrstio u dnevni red predlog preporuke za prijem Kosova u članstvo te organizacije. Odluku osudile Rusija, Kina, Brazil, Argentina, Kuba i Španija. Vodeće zemlje EU i NATO podržavaju albanski predlog da "Kosovo" postane član Unesko.

"Agenda je usvojena i to pitanje biće razmatrano 21. oktobra," potvrdio je portparol Uneskoa Džordž Papagianis.

Tokom izjašnjavanja o dnevnom redu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << većina članica je iznela stav da se "prijem Kosova smatra tačkom dnevnog reda, ali da to ne znači da je odluka doneta".

"Mi smatramo da je to već na dnevnom redu i to nije nikakav presedan. Verujemo da je pravo svake suverene države da izrazi svoje stavove", rekao je predstavnik Velike Britanije.

Španija je istakla da prisustvo ovog predmeta na dnevnom redu ni u kom smislu ne prejudicira ishod rasprave o članstvu, što je, kako je navedeno, posebno važno reći u slučaju zemalja koje nisu priznale suverenitet te teritorije, kao što je Španija.

Neslaganje sa odlukom da se na dnevnom redu nađe i prijem Kosova izrazili su predstavnici Rusije, Kine, Kube i Argentine, navodi ta televizija.

Predlog da samoproglašena država Kosovo postane članica Unesko podržali su Albanija, Austrija, Bahrein, Belize, Burkina Faso, Čad, Kostarika, Obala Slonovače, Danska, Dominikanska republika, Salvador, Estonija, Finska, Francuska, Gabon, Gambija, Nemačka, Gana, Grenada, Gvineja, Haiti, Honduras, Irska, Jordan, Kuvajt, Letonija, Lesoto, Luksemburg, Monako, Holandija, Oman, Panama, Papua Nova Gvineja, Katar, Saudijska Arabija, Senegal, Slovenija, Somalija, Južni Sudan, Švedska, Togo, Turska, UAE, Ujedinjeno Kraljevstvo, Tanzanija, SAD i Vanuatu.

Konačnu odluku o prijemu Kosova u članstvo donosi Generalna konferencija Uneska koja zaseda od 3. do 18. novembra.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je juče poručio da je zahtev Prištine neutemeljen sa stanovišta međunarodnog prava i za Srbiju neprihvatljiv i sa moralnog i sa političkog apsekta.

Premijer je uputio pismo svim članicama Uneska, isticćući da se radi o pitanju od najvećeg značaja za Srbiju.

On je danas izjavio je danas da će, kako sad stvari stoje, na dnevnom redu Izvršnog saveta UNESKO biti učlanjenje Kosova u tu međunarodnu organizaciju i da nam šanse da se to ne desi nisu velike, ali da ćemo se boriti.

"U stalnoj konferenciji UNESKO šanse nisu velike, ali ih ima, borićemo se do poslednje kapi znoja i nećemo kriti svoje razočaranje ponašanjem naših velikih prijatelja. Time sam vam sve rekao", rekao je Vučić novinarima u Jagodini.

Mi smo mala zemlja, dodao je, ali ćemo se boriti svim srcem i svim snagama za pravdu i za ono što pripada Srbiji i srpskom narodu.

"Mi nikome ništa ne otimamo, a nama to ni Turci nisu uspeli vekovima da otmu, pa sada nek izvole", rekao je Vučić, primetivši da, nažalost, glasovi Antigve i Barbude vrede isto kao i glasovi Indije, Brazila i Argentine, koji su na našoj strani.

 

Nikolić: Prljava igra prema Srbiji

Predsednik Srbije ocenio da se prema Srbiji vodi prljava igra i da EU i veliki deo zapadne civilizacije, bez konsultacija sa našom zemljom, organizuju direktna uključivanja prištinske administracije u mnoge međunarodne organizacije.

Nikolić je u izjavi novinarima u Beogradu rekao da se zbog toga postavlja pitanje čemu služe pregovori u Briselu, ako oni sve mogu da dobiju i mimo njih.

Mislim da je vreme za nacionalni konsenzus o tome kako dalje sa Prištinom, tim pre što izgleda da Zapad više nije raspoložen da naziv Priština cirkuliše u zvaničnim dokumentima, naveo je Nikolić.

Nikolić je upitao i da li pregovori u Briselu služe samo da bi se Srbiji uputili novi zahtevi, kojima se zemlja polako udaljava od Evropske unije.

Predsednik Srbije je dodao da će u petak razgovarati sa stranim ambasadorima u Beogradu i da je već razgovarao sa predsednicima mnogih država, kao i da je svakome poklonio knjigu o srpskoj kulturnoj baštini i video zapise o tome kako su Albanci "čuvali" tu baštinu na Kosovu i Metohiji 2004. godine.

 

Dačić: Stavljanje Kosova na dnevni red nije poraz za Srbiju

Stavljanje zahteva za članstvo Kosova u Unesku na dnevni red Izvršnog saveta te organizacije ne znači poraz za Srbiju, rekao je danas prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić

On je, gostujući u emisiji RTV "Pravi ugao", objasnio da se to pitanje već nalazilo u predlogu dnevnog reda, te da se danas odlučivalo o tom dnevnom redu u celini, a ne o tome da li će ta tačka biti uvršćena u dnevni red ili ne.

Kako je naveo, zahtev Albanije da to pitanje bude na dnevnom redu je potpisalo 22 člana Izvršnog saveta Uneska.

Dačić je ukazao da Srbija nije članica Izvršnog saveta Uneska, te da nije imala pravo da učestvuje u onome sto se danas dešavalo.

"Ali su se naši prijatelji javili za reč - Ruska Federacija, Kina, Kuba, Argentina, Brazil, koji su izrazili protivljenje načinu na koji je sve to urađeno, jer ovo je presedan", rekao je šef srpske diplomatije.

On je precizirao da presedan predstavlja način na koji je uopšte uvršćen razgovor o toj temi, a to se, kako je istakao, nije uradilo uz saglasnost i predlog Ujedinjenih nacija, nego država članica.

Dačić je dodao da će 21. oktobra tačka o zahtevu za prijem Kosova u Unesko biti na razmatranju i tada će se znati da li će Izvršni savet usvojiti tu preporuku ili ne, a o tome se, kako je naveo, odlučuje u novembru na Generalnoj konferenciji.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.