Tanasković: Neizvesnost oko dnevnog reda Izvršenog saveta Uneska

Izvor: RTS, 11.Okt.2015, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tanasković: Neizvesnost oko dnevnog reda Izvršenog saveta Uneska

Srbija nema razloga za veliki optimizam, ali nismo sasvim bez šanse da se izbegne stavljanje na dnevni red zasedanja Izvršnog saveta Uneska zahtev Kosova za članstvo u toj međunarodnoj organizaciji, izjavio je za Radio Beograd ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković.
Darko Tanasković je preneo da se danas u Parizu, pred sutrašnje zasedanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Izvršnog saveta Uneska, obavlja puno bilaternih i multilateralnih konsultacija i da, kako je rekao, postoji "grozničava aktivnost predstavnika Kosova u ubeđivanju članica tog saveta u svoju stvar".
"Nemamo razloga za veliki optimizam, ali nismo sasvim bez šanse, jer je pomalo "čudan" sistem glasanja u Unesku, pošto se u konačnom skoru glasanja ne uzimaju u obzir glasovi uzdržanih zemlja, kojih će verovatno biti mnogo", objasnio je Tanasković. 
Ambasador Srbije pri Unesku je, takođe, napomenuo da su u sastavu Izvršnog saveta Uneska, koji ima 58 zemalja članica, njih 32 priznale Kosovo i da se očekuje da će te zemlje glasati u prilog zahtevu Kosova.
Tanasković je, međutim, ukazao da raste broj država kojima je "nelagodno da se opredele između za i protiv" i da ako među tim državama bude i onih koje su priznale nezavisnost Kosova, otvara se prostor za pronalaženje nekog "trećeg puta" kojim bi se ova situacija mogla razrešiti.
Nismo sasvim bez šanse, posebno kada je reč o Generalnoj konferenciji Uneska gde je potrebna dvotrećinska većina da bi neki zahtev prošao, rekao je Tanasković.

Naglasio da Srbija ima ne samo mnogo prijatelja u svetu, već i dosta zemalja koje iz sopstvenih razloga, smatraju da nikako ne bi bilo dobro da se napravi ovakav presedan i naveo da su među tim zemljama Kina, Rusija, Indija, Brazil, Indonezija, koji čine većinu svetskog stanovništva.
"Ima pozitivnih pomeranja koja bi možda mogla da ishoduju na kraju, za nas povoljnim rezultatom", kazao je Tanasković.
Naveo je da je naš najjači argument politički - da se vodi težak i uspešan dijalog u Briselu između Beograda i Prištine i da Unesko, kao međunarodna organizacija koja u prvom planu ima obrazovanje, nauku i kulturu, ne bi smela da se politizuje ovakvima pitanjima koja prethodno politički nisu rešena, pogotovo kada je reč o kulturnom nasleđu.
Najjači adut je da treba dati vremena političkim pregovorima i stvoriti situaciju da se bez ovoliko opterećenja i kontroverzi uopšte može govoriti o članstvu bilo koje države u Unesko, kazao je Tanasković.
On je ukazao i na pravni argument koji Srbija ima - da za nas Kosovo nije država, već teritorija pod patronatom UN-a, što je jak argument za države koje nisu priznale Kosovo.
Treći argument je kulturni i moralni, odnosno da naše kulturno nasleđe ne bi trebalo prepustiti onima koji su uništavali to nasleđe, čak neki među njima i lično, pre 10 godina.
U okviru tog argumenta značajno je istaći da je to nasleđe u neprijateljskom okruženju i da nema nikakvih garancija da će ono zaista biti očuvano, dodao je Tanasković.

Tanasković je ukazao da su svi u Srbiji, na svim nivoima, maksimalno angažovani na "osujećivanju još jedne skandalozne i protivpravne odluke međunarodne zajednice", istakavši da je učinjeno više nego ikada do sada, što se tiče inicijative i zalaganja Srbije.  
"Možda smo se nešto kasnije pokrenuli punom snagom i možda je trebalo pre pola godine da se pripremimo za ovu kampanju Kosova i Albanije," rekao je Tanasković, ali i dodao da nije Srbija smela da bude ta koja će da pokrene osujećivanje inicijative, za koju nismo bili sigurni da će biti pokrenuta, jer bismo je tako mi sami pokrenuli.
Tanasković je ukazao i da u svetu po pitanju Kosova i dalje postoji negativna inercija po nas, iako se menja situacija u međunarodnim odnosima, ali ne dovoljno brzo da bi se to već sada odrazilo i na slučaj Kosova i Metohije i njegov tretman u međunarodnoj zajednici, istakavši da se zbog promene tih odnosa u svetu, sada međutim, ne bi mogla ponoviti situacija da Srbija bude bombardovana. 
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tanasković: Neizvesnost oko dnevnog reda IS Uneska

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Okt.2015

Srbija nema razloga za veliki optimizam, ali nismo sasvim bez šanse da se izbegne stavljanje na dnevni red zasedanja Izvršnog saveta Uneska zahtev Kosova za članstvo u toj međunarodnoj organizaciji, izjavio je danas ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković...U Parizu sutra počinje zasjedanje...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.