RT: „Čisti terorizam“: Predsednik Srbije osudio nasilje koji su četvrti dan rezultirali još većim sukobima i hapšenjima

Izvor: Vostok.rs, 11.Jul.2020, 14:48

RT: „Čisti terorizam“: Predsednik Srbije osudio nasilje koji su četvrti dan rezultirali još većim sukobima i hapšenjima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će "teroristi" koji podstiču nasilje u Beogradu biti uhapšeni i da će odgovarati, nakon četvrtog dana protesta u kojima je bilo još više sukoba i nereda. „Ponosan sam na Srbiju jer je istrajna“, rekao je Vučić iz Pariza, gde se sastao sa francuskim i nemačkim liderima kako bi razgovarali o pregovorima o Kosovu. On je osudio nasilje i haos kao "čisti terorizam".
Masa demonstranata, uglavnom mladih, ponovo se okupila ispred srpskog parlamenta u petak, skandirajući parole protiv Vučića, premijera Ane Brnabić i čitave vlade Napredne stranke
Među motivima demonstranata su odluke o novim ograničenjima  zbog širenja koronavirusa i navodne zavere da se prizna Kosovo, kao što zapadne sile zahtevaju od Srbije više od decenije.
#protest dan 4. Beograd pic.twitter.com/xQVJATVzZA
— nova.rs (@novarsonline) July 10, 2020 Brnabićeva je proteste nazvala "neodgovornim ponašanjem", te saopštila da je Srbija u petak zabeležila 386 novih slučajeva koronavirusa, uz 18 smrtnih slučajeva. Nakon dužeg suprotstavljanja, policija je ispalila suzavac i raterala demonstranate.
Grupa demonstranata u sukobu sa policijom desno od #skupstina pic.twitter.com/tNbKWUDhDL
— KRIK (@KRIKrs) July 10, 2020 Demonstranti su potom pobegli Bulevarom kralja Aleksandra prema Crkvi Svetog Marka, a neki su i uhapšeni.
Hapsenje, hteli su da me biju sto snimam, pobegla❤️ pic.twitter.com/RvxPDwACpD
— Maja Vukas (@M2aja) July 10, 2020 Žandarmerija se takođe pridružila policiji sa "hamvijima".
Kod Crkve Sv. Marka demonstranti i dalje u sukobu sa policijom. pic.twitter.com/FlpDjeuHRU
— KRIK (@KRIKrs) July 10, 2020 Sukobi su prvi put izbili u utorak, nakon što je Vučić otputovao u Francusku i dan nakon što je Vlada najavila da će se ponovo uvesti policijski čas - mera koja je kasnije odbačena zbog reakcije javnosti.
Neko je u stampedu ili prebijanju ostao bez patike pic.twitter.com/fJPxkIgDTj
— Maja Vukas (@M2aja) July 10, 2020 Demonstranti su više navrata odbijali pokušaje nekih političara i aktivista NVO-a da preuzmu proteste, poterujući one koji su pokušali da se infiltriraju. Vučić je saopštio o "svim vrstama uticaja stranih službi bezbednosti" koje stoje iza protesta. U petak je saopšteno o incidentu sa aktivistima „krajnje desnice i krajnje levice“ koji su se obračunali noževima. "Nisu nosili noževe sa namerom da trguju kartama Svetskog kupa, zar ne?" dodao je Vučić. Izvor: Vostok / RT
 

Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.