Peticija za Makrona: Izvini se Srbima!

Izvor: Mondo, 15.Nov.2018, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peticija za Makrona: Izvini se Srbima!

Na francuskom sajtu za online peticije pokrenuta i inicijativa da se šef države Emanuel Makron izvini Srbima zbog događanja i propusta tokom obeležavanja Dana primirja u Parizu.

Da li je Francuska "ponizila" Srbiju, kako je to primetio ugledni pariski "Figaro" ili se "samo" dogodio "propust" u organizaciji obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu u Parizu, gde je predsednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači imao počasno mesto, za razliku >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << od predsednika Srbije Aleksandra Vučića?

"Knedla u grlu zbog rasporeda sedenja"

Bilo kako bilo, ovo je bila jedna od centralnih političkih tema, ne samo u Srbiji.

Pojedini Francuzi su uputili izvinjenje Srbiji u svoje ime, učinile su to i pojedine francuske diplomate, poput ambasadora Francuske, ali iz Jelisejske palate nije ga bilo.

Na francuskom sajtu za online peticije pokrenuta je inicijativa da se predsednik Francuske Emanuel Makron izvini Srbiji za nelagodnost.

U trenutku pisanja ovog teksta, peticiju je potpisalo 1.600 ljudi.

Pokretač peticije Luj Žamen poručio je Makronu da je odnos prema najvišem predstavniku Srbije, predsedniku Aleksandru Vučiću, bio potcenjivački i podsetilo ga je da je Srbija bila jedna od pobednica Velikog rata. Baš kao i Francuska.

"Srbija je platila veliku cenu te pobede - izgubila je 1.250.000 svojih stanovnika, a na početku rata ukupna populacija je bila 4,5 miliona. Dakle, više od četvrtine populacije je nestalo. Velika, nezamisliva žrtva! Srbija je ovom svojom ogromnom žrtvom umnogome doprinela pobedi saveznika, s obzirom na to da su bitke na balkanskom frontu bile odlučujuće. Ipak, predsednika Srbije niste pozvali na Tribinu časti (tokom obeležavanja dana primirja na svečanosti u Parizu), koje zaslužuje i koje mu pripada s obzirom da predstavlja zemlju koja je podnela tolike žrtve", navodi se u peticiji.

U peticiji se ističe da je srpski narod "duboko povređen" takvim odnosom.

Povezane vestiSpomenik zahvalnosti Francuskoj išaran, pa očišćen

"A mi, Francuzi, osramoćeni smo načinom na koji ste se odnosili prema predstavniku prijateljskog naroda... sa kojima su naši vojnici zajednički, rame uz rame, hrabro borili i doneli nam pobedu. Ono što je još bolnije jeste saznanje da je mesto Srbije na Tribini časti okupirao predstavnik Kosova, koje kao država nije ni postojala 1918. godine i samim tim nije ni učestvovala u pobedi. U toj državi, Srbi kao manjina pate i trpe konstantno nasilje i to se sve dešava u srcu Evrope".

Podsetivši da je uprkos svemu, Vučić istakao da je Makron dobrodošao u Srbiju i da će 6. decembra biti dočekan sa najvišim državnim počastima, pokretač peticije od francuskog predsednika traži:

"Gospodine Makron, zahtevamo od vas da prilikom posete Srbiji okažete da ste dostojni funkcije koju obavljate i da zatražite oproštaj od srpskog naroda za sve to se dogodilo u nedelju, 11. novembra u Parizu".
Pogledaj vesti o: Pariz,   Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Časni Francuzi ustali protiv Makronove BRUKE! Napravili peticiju, zahtevaju da se IZVINI Srbima i Vučiću

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Nov.2018

Da li je Francuska "ponizila" Srbiju, kako je to primetio ugledni pariski "Figaro" ili se "samo" dogodio "propust" u organizaciji obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu u Parizu, gde je predsednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači imao počasno mesto, za razliku od predsednika Srbije Aleksandra...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.