Izvor: Nezavisne Novine, 02.Jun.2016, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na ulicama Pariza bez automobila proizvedenih prije 1997. godine

Gradski oci Pariza pokušavaju na sve moguće načine dobiti bitku koju vode protiv zagađenosti vazduha, ali smog koji obavija najveći i glavni francuski grad i dalje se čini kao nerješiv problem.

Pokušaj da se iz saobraćaja isključi polovina automobila, uvedu redovni dani zabrane vožnje i za saobraćaj zatvore neke od poznatijih tamošnjih ulica nisu urodili plodom, a na redu je sada nova ideja i ona će sigurno naići na otpor mnogih. Želja je vladajućih iz saobraćaja >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << izbaciti starija vozila i realizacija uskoro kreće.

Veliki zagađivači

S prvim danom juna svi automobili registrovani prije 1997. godine i motocikli tri godine mlađi neće moći u gradski centar tokom vikenda. Zabrana je objavljena još prošle godine i to kao dio plana prema kojem bi se osiguralo da pariškim ulicama u bliskoj budućnosti ne saobraćaju automobili stariji od deset godina. Do 2020. godine, svi automobili će morati da budu registrovani nakon 2011., a statusi automobila biće regulisani čipovima i raspoređeni u šest kategorija.

Konkretnije pokušava se riješiti sljedeći problem: Automobili proizvedeni prije 1997. godine čine deset odsto ukupnog udjela automobila u Parizu, ali i ispuštaju gotovo polovinu štetnih gasova u gradu.

Alternativa postoji

Pariz je već ranije zabranio saobraćaj kamionima i većim vozilima pogonjenima dizelskim motorima što su mnogi dočekali s neodobravanjem, a mnogo nezadovoljnih biće i ovom odlukom koja će, očekuje se, najviše pogoditi siromašniji dio stanovništva kojem su stariji automobili i jedini koje si mogu, ili su mogli priuštiti.

S druge strane za očekivati je da provođenjem ovakve odluke sam grad odgovori jačanjem javnog gradskog prevoza, a nedavno je i najavljeno da će nakon prihvaćenog programa dijeljenja bicikala uslijediti novi s električnim skuterima.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.