NASTAVLJA SE HAOS U FRANCUSKOJ: Demonstranti u Parizu blokirali aerodrom, u Marseju upali u železničku stanicu (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Apr.2023, 17:51

NASTAVLJA SE HAOS U FRANCUSKOJ: Demonstranti u Parizu blokirali aerodrom, u Marseju upali u železničku stanicu (VIDEO)

U celoj Francuskoj je raspoređeno 11.500 policajaca i žandarma.

Protesti, 11. po redu, počeli su danas posle podne u Francuskoj gde se građani bune protiv usvojene penzione reforme, preneli su danas tamošnji mediji.

List "20 Minutes" javio je da je povorka demonstranata krenula u šetnju u Parizu i da je pre početka privedeno osam osoba i sprovedeno više od 1.330 kontrola.

Incidenti su izbili u Renu gde je policija koristila >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << suzavac da rastera skup, dok je grupa demonstranata u Marseju upala u glavnu železničku stanicu i stala na šine da bi poremetila saobraćaj.

U Lilu na severu Francuske, zabeležen je manji broj okupljenih. U Bordu je krenula povorka građana u veseloj atmosferi.

Pension reform protests resume in Paris ahead of general strike #Paris #France pic.twitter.com/eTw4eXIM5y

— RuptlyNews (@RuptlyNews) April 6, 2023

Onlajn televizija BFMTV javila je da jutros nakratko bio blokiran jedan terminal pariskog međunarodnog aerodroma Roasi-Šarl-de-Gol.

I pored tih poremećaja i blokada, štrajk i odziv građana je manjeg obima. U prosveti je osam odsto zaposlenih u štrajku.

Vlasti procenjuju da će tokom dana biti između 600.000 i 800.000 okupljenih, od kojih od 60.000 do 90.000 u Parizu. Na prethodnim protestima bilo je i više od milion ljudi.

France 🇫🇷

Epic protest in Marseilles now as the latest poll shows 71% of the French oppose the pension reforms.

🔥🔥🔥

pic.twitter.com/b44VGHaIAP

— Kat A 🌸 (@SaiKate108) April 6, 2023

Francuska vlada je 20. marta usvojila zakon o penzionoj reformi koristeći ustavno pravo čime je zaobišla glasanje u parlamentu.

Sledeći korak je izjašnjavanje Ustavnog saveta koji će 14. aprila izneti stav o ustavnosti zakona.

Predsednik Emanuel Makron koji se nalazi u poseti Kini, izjavio je danas da u narodu veoma nepopularna reforma "sledi svoj demokratski tok".

Reforma između ostalog predviđa duži radni vek od dve godine, odlazak u penziju sa 64, umesto 62 godine, čemu se protive građani.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.