Makron: Ne želimo da Evropa bude kolateralna žrtva američko-kineskog trgovinskog dogovora

Izvor: Capital.ba, 05.Nov.2019, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makron: Ne želimo da Evropa bude kolateralna žrtva američko-kineskog trgovinskog dogovora

PARIZ, Francuski predsednik Emanuel Makron otputovao je u Kinu kako bi obezbedio da Evropa ne završi kao veliki gubitnik očekujućeg trgovinskog sporazuma SAD i Kine. Kako piše briselski portal Politico.eu, evropski lideri su sve zabrinutiji da će se prvi naći na meti tarifa američkog predsjednika Donalda Trampa, ako SAD postigne sporazum sa Kinom u predstojećim nedjeljama, čime bi se okončao trgovinski rat. “Ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << želimo da Evropa bude kolateralna žrtva američko-kineskog trgovinskog dogovora. Zbog toga je neophodno sada krenuti napred sa bilateralnim pregovorima Evropske unije i Kine”, rekao je neimenovani francuski zvaničnik, prenio je “Politiko”. Iako je Makron pozdravio dogovor Kine i SAD, on insistira da se poštuju interesi Evrope. “Pobrinućemo se da to bude dobro za svijet i da se naši parametri uzmu u obzir”, rekao je Makron na nedavnom samitu G7. Te zabrinutosti biće u glavnom fokusu Makronove dvodnevne posjete Kini, gdje će obići sajam trgovine EXPO u Šangaju i održati bilateralne sastanke u Pekingu. Njegova poseta Kini naišla je na kritike nekih u Evropi. Dvojica evropskih diplomata smatraju da je šangajski sajam propaganda Kine da zadobije podršku EU u trgovinskom ratu sa SAD. Jedan diplomata se pita zašto je Makron izabrao da ode na put dok se drugi lideri EU uzdržavaju od zauzimanja strana u kinesko-američkom trgovinskom ratu, zaključuje Politiko. Tanjug Чланак Makron: Ne želimo da Evropa bude kolateralna žrtva američko-kineskog trgovinskog dogovora се појављује прво на INFORMACIJA JE KAPITAL - Capital.ba.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Capital.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pritisak na Trampa: Traže ukidanje tarifa, pa tek onda sporazum

Izvor: B92, 05.Nov.2019

Peking -- Kina vrši pritisak na američkog predsednika Donalda Trampa da iz prvog dela trgovinskog sporazuma izmedju SAD i Kine ukloni povećane carine uvedene u septembru...Kako javlja CNCB, pozivajući se na izvore upoznate sa pregovorima, očekuje se da će sporazum, koji bi Tramp i kineski predsednik...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.