Keri i Lavrov danas o Ukrajini

Izvor: RTS, 30.Mar.2014, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Keri i Lavrov danas o Ukrajini

Džon Keri i Sergej Lavrov razgovaraće danas u Parizu, kako bi razmotrili američki diplomatski predlog za situaciju u Ukrajini. Ako Zapad priznaje vladu u Kijevu, treba da prizna i legitimitet referenduma o Krimu, kaže Lavrov. Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova poručilo Rusiji da prestane da "deli lekcije".

18.45 - Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova poručilo Rusiji da prestane da "deli lekcije", već da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se usredsredi na sopstvene probleme, prenosi AFP. 

17.15 - SAD će Moldaviji dati 10 miliona dolara za jačanje bezbednosti na granici prema Ukrajini, u blizini Pridnjestrovlja u kojem većina građana govori ruski, javlja AFP. 

16.45 - Oko 4.000 demonstranata u Harkovu traži autonomiju za osam jugoistočnih regiona Ukrajine, uz peticiju za pomoć od Rusije, prenosi Tanjug.

16.05 - Telefonski razgovori Putina i Merkelove bili su "zlata vredni", uprkos razlikama, rekao Dmitrij Peskov. Putin želi da održi česte, "zategnute ali konstruktivne" kontakte s Merkelovom, kaže Peskov.

13.30 - Izdavanje Šengenske vize građanima Krima samo uz ukrajinski pasoš bilo bi najveće kršenje ljudskih prava, ističe Lavrov, prenosi Raša tudej.

12.35 - Ako Zapad priznaje vladu u Kijevu, onda mora da prizna i legitimitet referenduma o Krimu, kaže Lavrov, prenosi Raša tudej.

U Parizu će se danas sastati američki državni sekretar Džon Keri i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, prenosi Tanjug.

U današnjem intervjuu za rusku televiziju, Lavrov je uoči sastanka rekao da ukoliko Zapad priznaje vladu u Kijevu, isto tako treba da prizna i legitimitet referenduma o Krimu.

Kako je istakao, Rusija će odgovoriti ukoliko Evropska unija bude građanima Krima izadavala šengenske vize samo na ukrajinske pasoše.

"Ljudi koji žive na Krimu i koji su izabrali rusko državljanstvo izrazili su želju da žive u zemlji koja odgovara njihovim kulturološkim i jezičkim potrebama", rekao je Lavrov.

"Ukoliko bi Evropska unija preduzela takav korak - da od njih traži ukrajinske pasoše, da bi ima dala vize, ja sam uveren da ćemo mi odgovoriti na tu meru tako da EU bude jasno da je kršenje ljudskih prava neprihvatljivo", precizirao je Lavrov i istakao da sankcije Rusiji nisu način za rešenje situacije u Ukrajini, već pristojan način nečije uvrede.

Sastanak dvojice zvaničnika uslediće nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin pozvao u petak telefonom američkog lidera Baraka Obamu kako bi razmotrili američki diplomatski predlog za situaciju u Ukrajini, preneo je Rojters.

Lavrov je ranije izjavio da je Kontakt grupa koju je Zapad predložio za posredovanje u razgovorima između Rusije i Ukrajine, potpuno neprihvatljiva, jer podrazumeva da Moskva treba da počne dijalog s onima koji su preuzeli vlast u Kijevu, preneo je Itartas.

Keri je juče, vraćajući se iz Saudijske Arabije u SAD, iznenada, na pola puta, promenio plan i zaustavio se u Evropi, da bi razgovarao o ukrajinskoj krizi.

Tokom leta razgovarao je s Lavrovom, pošto su se Obama i Putin u petak dogovorili da se šefovi diplomatija njihovih zemalja sastanu i razgovaraju o mogućnosti diplomatskog rešenja situacije u Ukrajini.

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk rekao je juče da je Ukrajina spremna na razgovore sa Rusijom. Kako je podsetio, Kijev je odlučio da je protiv uvođenja viznog režima u odnose sa Rusijom.

U međuvremenu, Ukrajina se priprema za predsedničke izbore zakazane za 25. maj.

Nakon što je lider partije Udar Vitalij Kličko juče povukao kandidaturu, postalo je izvesno da će se na izborima voditi borba između milijardera Pjotra Porošenka, poznatog kao "Čokoladni kralj", i nekadašnje premijerke Julije Timošenko.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.