PRVI POZIV NAKON SANKCIJA: Putin i Obama razgovarali o situaciji u Ukrajini

Izvor: Kurir, 29.Mar.2014, 01:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRVI POZIV NAKON SANKCIJA: Putin i Obama razgovarali o situaciji u Ukrajini

Putin i Obama su se dogovorili da o američkom predlogu za rešenje krize u Ukrajini razgovaraju šefovi diplomatija SAD i Rusije Džon Keri i Sergej Lavrov

Predsednik SAD Barak Obama je u telefonskom razgovoru s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u petak ponovio zahtev da se ruske trupe povuku sa istočne granice Ukrajine, saopštila >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je Bela kuća.

U razgovoru do kojeg je došlo na inicijativu Putina, Obama je predložio da Rusija "u pisanom obliku" odgovori na američki predlog o rešenju krize u Ukrajini.

Kremlj je saopštio da je Putin skrenuo pažnju Obami na "divljanje ekstremista" u Ukrajini i predložio "moguće korake međunarodne zajednice za pomoć stabilizaciji stanja" u Ukrajini.

U saopštenju Kremlj je rekao da je Putin Obami ukazao i na "praktičnu blokadu" Pridnjestrovlja - otcepljenog proruskog dela Moldavije, gde Rusija ima vojsku.

Rusija i lokalne vlasti su se žalili na nedavna ukrajinska ograničenja putovanja preko te granice. Bilo je strahovanja u Ukrajini da bi Rusija mogla da je napadne snagama iz Pridnjestrovlja.

Bela kluća i Kremlj se u saopštenjima slažu o tome da su se Putin i Obama dogovorili da o američkom predlogu za rešenje krize u Ukrajini razgovaraju šefovi diplomatija SAD i Rusije Džon Keri i Sergej Lavrov.

Ovo je prvi put da je Putin imao inicijativu da razgovora sa Obamom, od kada je Vašington uveo sankcije protiv visokih ruskih zvaničnika zbog rusk aneksije Krima.

Obama je zapretio da će zbog krize u Ukrajini biti kažnjeni "ključni sektori" ruske ekonomije, ukoliko Moskva ne promeni stav o Ukrajini.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusi i Amerkanci intenzivno razgovaraju

Izvor: Deutsche Welle, 29.Mar.2014

Lavrov izjavio da se približavaju stavovi Zapada i Rusije o Ukrajini. On je telefonom razgovarao sa američkim kolegom Kerijem, a prethodno su na inicijativu ruskog predsednika, takođe razgovarali Obama I Putin.

Nastavak na Deutsche Welle...

Lavrov i Keri razgovaraju o Ukrajini

Izvor: Beta, 30.Mar.2014, 01:41

PARIZ, 29. marta 2014. (Beta-AFP) - Šefovi diplomatija SAD i Rusije, Džon Keri i Sergej Lavrov, razgovaraće u nedelju u Parizu o rešavaju ukrajinske krize - najavile su obe strane...Keri je u subotu već bio na putu s Blisko.

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.