Francuska protiv Leonarde

Izvor: Politika, 22.Okt.2013, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska protiv Leonarde

Pariz je prošlog vikenda bio na direktnoj vezi sa Kosovskom Mitrovicom. Tačnije sa petnaestogodišnjom  Romkinjom Leonardom koju je danima opsedala armija francuskih i evropskih medija. U francuske domove je ušla slika prostorije u kojoj su je bez prestanka intervjuisali, sa starim kaučom i peći na loženje koji su u novinskim člancima opisivani sa manje ili više književnog dara. Kada je soba postala monotona izašli su ispred kuće i nastavili da je intervjuišu pored razvaljene >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tarabe. Leonarda je ponavljala da želi da se vrati u Francusku i nastavi školovanje i da ne razume zašto su je poslali na Kosovo čiji jezik ne poznaje i gde nema nikakvu budućnost. Francuski novinari su došli u Kosovsku Mitrovicu zato što je proterivanje Leonarde iz Francuske preraslo u državni pitanje – izbaciti ili ne decu ilegalnih imigranata koja idu u školu. Vrteli su se oko kuće nekoliko dana i otišli.

Kosovske vlasti su ih uverile da će da se postaraju za romsku porodicu. Dodelili su im, eto, stan, plaćaju kiriju. Selim, službenik kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova, kupuje im hranu. Dokaz – račun od 498 evra koji je u kuhinji zatekao specijalni izveštač „Figaroa”. Samo retki novinari su se uputili nekoliko stotina metara dalje, u Romsku mahalu, tamo gde su kosovske vlasti mudro izbegle da smeste porodicu koja je izbačena iz Francuske. Nije dobro za imidž Kosova. Tu su francuski novinari zatekli još Roma koje je Evropa poslala avionima «tamo odakle su došli». Snimili su bedu u kojoj žive – njima izgleda niko ne kupuje hranu. Ova slika nikoga nije šokirala – Romi ko Romi – već je, naprotiv, učvrstila uverenje Francuza da ne mogu da prime na svoja pleća svu bedu ovoga sveta.

Romi nisu oduvek tako živeli u Kosovskoj Mitrovici. U Romskoj mahali je pre rata 1999. godine bilo više od hiljadu romskih kuća u kojima je živeo veliki broj imućnih romskih porodica. Blizu deset hiljada duša. Odmah po završetku NATO bombardovanja pripadnici OVK i njihovi simpatizeri krenuli su da pljačkaju i pale romske kuće, nazivajući ih srpskim kolaboracionistima. Pripadnici Kfora, Francuzi, posmatrali su to s civilizovanom uzdržanošću. Nisu reagovali ni kada su pored njih prolazile kolone prognanih Srba i Roma koji su bežali u unutrašnjost Srbije i dalje, ka Evropi. Kosovska Mitrovica tada nije bila u udarnim dnevnicima. O Kosovu se od tog vremena govorilo tek u ponekoj reportaži o izgradnji demokratskih institucija u novoj državi. Francuzi su zaboravili „crnu rupu” evropskog kontinenta za koju najveći broj ne zna gde se nalazi. Sve dok se nije pojavila Leonarda.

Ana Otašević

objavljeno: 23.10.2013
Pogledaj vesti o: Pariz,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.