Evropa treba da uvede dan bez automobila

Izvor: Radio 021, 16.Sep.2018, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa treba da uvede dan bez automobila

Evropa bi trebalo da uvede dan bez vozila kako bi se ublažilo zagađenje vazduha, predložili su gradonačelnici Pariza i Brisela uoči takvog dana u njihovim gradovima.

Poziv je upućen u obliku zajedničkog saopštenja pariske gradonačelnice En Idalgo i briselskog kolege Filipea Klozea. Oni su upozorili na "hitnost klimatskih pitanja i zdravstvene efekte zagađenja".

U oba glavna grada danas nema vožnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << automobilima u okviru Dana evropske baštine 2018, vikenda kulturnih događaja koji se održavaju svake godine u zemljama Unije.

U celom Parizu će od 11 do 18 časova biti zabranjeno kretanje automobila. Parižani su u tom periodu pozvani da ostave automobile, motore i električna vozila, i da umesto toga voze bicikl, rolere ili koriste gradski prevoz. Pariska policija najavila je oštre kontrole, a onima koji se ne budu pridržavali propisa preti kazna do 135 evra.

Gradski autobusi i taksi vozila neće smeti da voze brže od 30 kilometara na čas.

Čuvena Jelisejska polja će biti pretvorena u pešačku zonu, a neke zone pod sloganom "Pariz diše" (Paris Respire) biće potpuno zatvorene za sav saobraćaj, među njima su šume na istočnom i zapadnom obodu Pariza Bulonjska i šuma Vensen.

U Parizu je gradska uprava objavila da će od 7. oktobra u šest područja u centru grada biti zabranjen saobraćaj svake prve nedelju u mesecu.

Između 2017. i 2018. promet automobila u centru Pariza smanjio se šest odsto što je u odgovarajućoj meri smanjilo i zagađenje vazduha, navela je gradska uprava.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

U Parizu i Briselu danas DAN BEZ AUTOMOBILA

Izvor: Blic, 16.Sep.2018

Ulice Pariza i Brisela danas su zatvorene za automobile i motocikle povodom četvrtog po redu Dana bez automobila, u cilju smanjenja zagađenja, a gradonačelnici ove dve prestonice predložili su da se uvede i evropski dan bez automobila.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.