Izvor: Radio 021, 13.Maj.2020, 07:16

VIDEO: Vladika i sveštenici u Crnoj Gori uhapšeni zbog organizovanja litija uprkos zabrani

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju određeno je zadržavanje do 72 sata nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću zbog sinoćnje litije u tom gradu na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja.

Pritvor do 72 sata određen je i sveštenicima nikšićkog sabornog hrama Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasilije Brborić, Dragan Krušić i Nikola Marojević. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Sveštenik Slobodan Jokić nije ispitan jer je u bolnici.



Pozivi za saslušanje uručeni su im dva sata nakon što je u Nikšiću završena svetovasilijevska litija.

Iako su vladika i sveštenici predložili da se u policiju jave danas, a ne sinoć u kasnim večernjim satima, policijski službenici nakon konsultacije sa nadređenima rekli su im da moraju odmah u Centar bezbednosti. To je izazvalo burnu reakciju okupljenih građana, koji su se u znak protesta protiv odluke policije okupili na Trgu Šaka Petrovića.



Okupljeni narod je skandirao "Ne damo vladiku" i "Ne damo sveštenike", a uprkos molbama, grupa okupljenih nije se slagala sa tim da vladika Joanikije ide u policiju.

Građani su se potom u većem broju okupili ispred Centra bezbednosti, gde je više stotina ljudi čekalo da vladika i sveštenici budu pušteni.



Autor: Vijesti.me

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Sveštenici uložili žalbu zbog pritvaranja, Mitropolija još bez reakcije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Maj.2020

Sveštenici SPC pritvoreni su nakon litije koja je održana u Nikšiću u ponedjeljak uveče (12. maja), uprkos zabrani okupljanja.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.