Izvor: Radio 021, 23.Feb.2019, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija šalje zatvorenike na izdržavanje kazne u Srbiju

Ministar pravde Austrije Jozef Mozer saopštio je da je postignut dogovor da državljani Srbije, koji su osuđeni za krivična dela u Austriji, izdržavaju kaznu u Srbiji.

U austrijskim zatvorima trenutno kazne izdržava 9.361 osoba, a manje od polovine, to jest 45,3 odsto, austrijski su državljani.

Među stranim zatvorenicima najveću grupu predstavljaju državljani Srbije, kojih ima 714. Na drugom mestu su Rumuni (520), a slede Avganistanci (344) i Slovaci (254). >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Zatvorenici u austrijskim zatvorima poreklom su iz 100 država sveta, a 18,8 odsto su državljani EU,35,5 procenata je iz zemalja izvan Unije, dok kod 1,1 odsto državljanstvo nije poznato.

Zbog stalne preopterećenosti zatvora u Austriji, Mozer je u Beogradu, kako je preneo, zaključio sporazum koji predviđa da Srbija preuzima "svoje" zatvorenike.

Austrija će Srbiji pomoći u poboljšanju uslova za izdržavanje kazni. Srpsko-austrijska radna grupa treba da se uspostavi do kraja maja i ona će odlučivati koji prestupnici dolaze u obzir da budu preuzeti.

Taj dogovor treba da omogući da zatvorenici iz Srbije, čak i ako to ne žele, mogu biti prosleđeni u domovinu na izdržavanje kazne.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.