Vijeće sigurnosti UN oštro osudilo sjevernokorejski nuklearni pokus

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Jan.2016, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vijeće sigurnosti UN oštro osudilo sjevernokorejski nuklearni pokus

NEW YORK - Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u srijedu je na hitnim konzultacijama "snažno osudilo" novi nuklearni pokus Sjeverne Koreje i objavilo da će pripremiti "dodatne mjere" protiv te zemlje, što je eufemizam koji zapravo znači sankcije.

U izjavi koja je usvojena jednoglasno, uključujući sjevernokorejsku saveznicu Kinu, 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti navodi kako su odlučile "odmah početi rad na takvim mjerama", koje će biti obuhvaćene "novom rezolucijom >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Vijeća sigurnosti".

Pregovori o tom novom tekstu trebali bi potrajati nekoliko dana, piše agencija AFP.

U izjavi se ne precizira o kojim će "dodatnim mjerama" točno biti riječ, a pojam sankcija izravno se nigdje ne spominje, no kao jednu od mogućnosti agencije spominju proširenje popisa osoba i tvrtki koje su pod sankcijama zbog povezanosti s nuklearnim programom Sjeverne Koreje i na kojem je trenutačno 20 tvrtki i 12 osoba.

"Članice Vijeća sigurnosti... podsjećaju da su već prije izrazile odlučnost da će poduzeti daljnje značajne mjere u slučaju novog nuklearnog pokusa Demokratske Narodne Republike Koreje. S obzirom na tu odluku i težinu prekršaja, članice VS UN odmah će započeti rad na takvim mjerama u novoj rezoluciji Vijeća sigurnosti", rekao je urugvajski veleposlanik pri UN Elbio Roselli, koji ovog mjeseca predsjeda vijećem.

Sastanak su zatražili SAD, Japan i Južna Koreja nakon što je Sjeverna Koreja objavila da je izvela četvrti nuklearni pokus, ovaj put s hidrogenskom bombom, a u izjavi koju je nakon njegovog završetka pročitao Roselli ističe se da zemlje članice Vijeća sigurnosti novi sjevernokorejski nuklearni pokus smatraju "flagrantnim kršenjem" prijašnjih rezolucija vijeća

Nekolicina rezolucija VS UN-a zabranjuje Sjevernoj Koreji bilo kakve nuklearne ili balističke aktivnosti pod prijetnjom sankcija. Novi nuklearni pokus odmah su osudile sve najveće sile svijeta i glavni tajnik UN Ban Ki-moon kao kršenje rezolucija.

Svi prijašnji nuklearni pokusi u listopadu 2006., svibnju 2009. i veljači 2013. izazvali su jačanje sankcija koje se prije svega odnose na banke i tvrtke povezane s nuklearnim ili balističkim aktivnostima Pjongjanga.

Sjeverna Koreja je u srijedu ujutro objavila da je provela uspješno testiranje hidrogenske bombe (H-bombe), oružja koje iskorištava energiju nuklearne fuzije i koje je višestruko snažnije od atomskih bombi (A-bombi) u kojima se energija oslobađa fisijom elemenata poput uranija i plutonija. Vijest o uspješnom testiranju hidrogenske bombe sjevernokorejska televizija je objavila nekoliko sati nakon što su agencije za praćenje seizmičkih aktivnosti iz više zemalja detektirale potres magnitude 5,1 u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispitivanje nuklearnog oružja.

Svjetske sile i organizacije odmah su oštro osudile sjevernokorejski pokus, no stručnjaci diljem svijeta izrazili su oprez prema tvrdnjama Pjongjanga ustvrdivši da zabilježena seizmička aktivnost odgovara puno slabijoj eksploziji.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.