Stav Rusije po pitanju Sirije

Izvor: Vostok.rs, 21.Sep.2011, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stav Rusije po pitanju Sirije

21.09.2011. -

Rusija je spremna da podrži bilo koju rezoluciju po pitanju Sirije ako ona isključuje sankcije i vojnu intervenciju, izjavio je danas ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov na 66. zasedanju Generalne skupštine OUN u Njujorku. O detaljima iz SAD – naša specijalna dopisnica Elizaveta Isakova.

Ministar je istakao da Moskva >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ne želi ponavljanje libijskog scenarija. Najbitnije je da se prekine nasilje sa obe strane i da se uspostavi dijalog između aktuelne vlade i opozicije.

Sirijska tema je postala jedna od glavnih na sastanku ministra s državnom sekretaricom SAD Hilari Klinton koji je održan u ponedeljak (20. septembra). Diplomati su više od četiri sata razgovarali o budućnosti ne samo Damaska, već i Palestinske države, kao i o ulasku Rusije u Svetsku trgovinsku organizaciju i o saradnji po pitanju sistema PRO. Nisu uspeli da se dogovore ni o jednom od ovih pitanja. Povrh toga, zbog stava Vašingtona odlučeno je da se odloži sastanak „kvarteta" za Bliski istok, na kome će učestvovati Rusija, SAD, EU i OUN. Uostalom Sergej Lavrov nije iznenađen taktikom Stejt departmenta.

Za sada se sednica „kvarteta" ne planira, ali je sastanak sa Hilari Klinton pokazao da SAD ne žele da dozvole raspravu o palestinskom pitanju nigde u OUN: ni u Savetu bezbednosti ni na Generalnoj skupštini. Mi pak smatramo da se Palestini ne sme uskratiti pravo da traži da se Generalna skupština izjasni povodom zahteva koji će biti podnesen tokom sastanka generalnog sekretara OUN Pan Gi Muna i šefa Palestine Mahmuda Abasa ovog petka, 23. septembra .

Prema računici Palestinaca njihov zahtev u obliku rezolucije podržaće 140 zemalja uključujući dve stalne članice Saveta bezbednosti OUN, Rusiju i Kinu. Palestinci svakako polažu velike nade na podršku Moskve po pitanju njihovog zahteva OUN, izjavio je u intervjuu Glasu Rusije zamenik ministra inostranih poslova Rusije Mihail Bogdanov.

Veliku raspravu je 20. septembra izazvala još jedna država iz istog regiona, Libija. O perspektivama razvoja ove zemlje raspravljalo se na mini samitu o Libiji, na kome je učestvovalo više od sto visokih predstavnika. Veliki broj njihovih želja je ispoštovan prilikom sastavljanja konačne izjave koju je potpisao generalni sekretar OUN.

O još jednom aspektu libijskog problema, ekonomskom, raspravljano je u užem sastavu. U naredne dve godine zemlje „velike osmice" će za rekonstrukciju ekonomija Libije, Tunisa, Egipta, Maroka i Jordana ukupno izdvojiti 38 milijardi dolara. U konačnoj izjavi su naznačene osnovne tačke nove „mape puteva" za rekonstrukciju zemalja „Arapskog Proleća". U njih spadaju jačanje nadmoći prava, podrška građanskog društva, regionalne i globalne integracije. Rusija je pak pristupila realizaciji niza tačaka uključujući aktivni rad na razvijanju investicijske saradnje s Jordanom i Egiptom.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.