Izvor: JUGpress.com, 09.Feb.2024, 11:03

Savet bezbednosti o stanju na KiM, Istok i Zapad protiv uredbe o uvođenju evra kao jedine valute

NJUJORK

U Njujorku je održana vanredna sednica Saveta bezbednosti UN o stanju na Kosovu i Metohiji, zakazana na zahtev Srbije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju rekao da su privremene institucije u Prištini namerno kreirale nepodnošljive uslove za život Srba, kao i da sprovode sistematske napade na civilno stanovništvo. Takva situacija u odsustvu odgovarajuće reakcije može izazvati nepopravljivu >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << štetu opstanku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, poručio je Vučić. Jednostrane odluke i potezi doprinose destabilizaciji Kosova, poručila je šefica Unmika Karolin Zijade.

Vučić: Srbija nije ničija marioneta, već nezavisna, slobodna i slobodarska zemlja

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je na kraju vanredne sednice Saveta bezbednosti UN o situaciji na Kosovu i Metohiji, u replici na izlaganje Aljbina Kurtija, da Srbija nije ničija marioneta, već slobodna, nezavisna i slobodarska zemlja.

“Neko mora da shvati da u skladu sa poveljom Ujedinjenih nacija i Rezolucijom 1244 jedini teritorijalni integritet koji je prekršen jeste teritorijalni integritet Srbije. Nema drugih zemalja u kojima je došlo do kršenja teritorijalnog integriteta. I konačno moram da zahvalim i izrazim zahvalnost za 109 zemalja unutar UN koje nisu priznale nezavisnost Kosova, da zahvalim 109 naroda u svetu koji se drže Povelje UN i Rezolucije 1244”, rekao je Vučić.

Takođe, naveo je da je pomenuto u SB UN da je Srbija produžena ruka Rusije.

“Kao ponosni predsednik Srbije, a govorim svima vama i vidite da mi je lako da vas pogledam u oči i kažem da je Srbija nezavisna, suverena, slobodarska zemlja, da mi nismo ničije marionete, ni SAD, Rusije ili bilo koje druge zemlje u svetu i tako će i ostati”, poručio je Vučić.

Naglasio je da je toliko ponosan što je video našu zastavu koja se vijori pred zgradom Ujedinjenih nacija.

“Hvala vam još jednom što ste me saslušali i što ste mi dali priliku da vam se obratim”, istakao je Vučić.

Kina: Tenzije predstavljaju pretnju po mir u regionu

Kineski ambasador pri UN, Žang Jun ocenio je da su jednostrani potezi vlasti u Prištini imali ogroman uticaj na živote kosovskih Srba i izazvali tenzije i paniku koje Kina smatra “veoma ozbiljnim”.

Nove tenzije i obnovljeni antagonizam među etničkim zajednicama predstavljaju pretnju po regionalni mir i stabilnost i doprinose bilo čijim interesima, rekao je kineski ambasador.

Peking je od šefice UNMIK-a Karolin Zijade zatražio da zahteva ukidanje nezakonitih i nerazumnih odluka Prištine, dok je od privremenih vlasti u Prištini zatražio da bez odlaganja odustane od ovih odluka.

“Mir na KiM utiče na mir i stabilnost Balkana i čitave Evrope. Kineski stav o ovom pitanju je jasan od samog početka – jednostrane akcije ne pomažu rešavanjeu kosovskog pitanja”, rekao je Žang Jun.

Podržavamo nastojanja strana da postignu obostrano prihvatljivo rešenje dijalogom u okvorima Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, uz poštovanje suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Srbije, rekao je kineski ambasador.

Tri britanska predloga za smirivanje tenzija

Britanski ambasador pri UN, Džejms Kariuki naveo je tri hitna koraka, koji se moraju sprovesti kako bi se smanjile napetosti na Kosovu.

“Srbija i Kosovo moraju da poštuju postojeće obaveze i izbegavaju jednostrane akcije i retoriku kako bi postavili osnove za obostrano prihvatljiv i održiv međusobni dogovor”, rekao je britanski ambasador.

Kariuki je pozvao Prištini da “suverena prava koristi u skladu sa vizijom multietničke demokratije zasnovane na ustavnim odredbama”.

Rekao je da je nedavnim potezima, kosovska centralna banka pokušala da ispuni svoju ulogu i reguliše promet stranom valutom, ali da je plan sprovođenja ove odluke, za sada, podbacio u polju uticaja na manjinske zajednice.

“Treba da obezbede da Srbi i ostale zaajednice i dalje primaju prihode dok se ne pronađe održivo rešenje”, rekao je Kariuki.

Ujedinjeno kraljevstvo pozvalo je Srbiju da privede pravdi odgovorne za događaje u Banjskoj septembra prošle godine.

SAD traže hitno odlaganje odluke o finansijskim transakcijama

Ambasadorka SAD pri UN, Linda Tomas-Grinfild navela je da je Vašington izrazio

rezerve o odluci da evro bude jedina valuta na KiM i pozvala Prištinu da odloži sprovođenje ove odluke dok se ne definišu odgovarajući mehanizmi u skladu sa najboljim evropskim praksama.

“Odluka je doneta bez adekvatne pripreme i bez konsultacija sa lokalnim stanovništvom. Tražimo da početak sprovođenja ovog plana bude pod hitno odložen dok se ne definišu odgovarajuće procedure u skladu sa evropskim standardima”, rekla je Tomas-Grinfild.

Tomas-Grinfild je, takođe, rekla da akcije kosovske policije na zapadu KiM i upad u prostorije srpske nevladine organizacije nije u skladu sa nastojanjima Prištine da stvori multietničko društvo.

“Ali kad smo ovde, moramo upozoriti da, posle četiri meseca, očekujemo da Srbija pozove na odgovornost odgovorne za događaje iz Banjske 24. septembra”, rekla je Tomas-Grinfild.

Dijalog pod okriljem EU je najbolji način da se reše nerešena pitanja, rekla je američka ambasadorka.

Rusija: Akcije kosovskih Albanaca – rizik od novog međuetničkog nasilja

Zamenik ruskog ambasadora pri UN, Dmitrij Poljanski optužio je Prištinu da je organozovala “antisrpski teror” sa ciljem da svo srpsko stanovništvo zauvek napusti teritoriju KiM, te od članica Saveta bezbenosti zatražio da “stane u zaštitu kosovskih Srba”.

Kao rezultat ovakvih akcija Prištine, oko 40 odsto kosovskih Srba napustilo je KiM, rekao je Poljanski, navodeći da je odluka o evru prozrokovala ekonomsku neizvesnost za veliki broj pripadnika manjinskih zajednica.

Na taj način, rizikujemo da dobijemo novo izbijanje međuetničkog nasilja, rekao je ruski diplomata.

Upozorio je na povredu glasačkog prava nealbanskih zajednica, eksproprijaciju njihove imovine, te pokušaje da se uzurpira kulturno nasleđe i predstavi kao albansko, rekao je Poljanski, navodeći da su kosovski Albanci organizovali i nasilno preuzimanje jedne od crkvi na KiM.

Uznemiravanje i arbitrarna hapšenja viđenih Srba su dostigle nivo neverovatan s obzirom da se sve to dešava u srcu Evrope, rekao je ruski diplomata, navodeći da Priština selektivno sprovodi postignute dogovore.

“Kako bi shvatili kako da postignemo trajan mir na ovoj srpskoj teritoriji, moramo da shvatimo agresiju NATO pre bezmalo 25 godina, što je rezultiralo žrtvama i dugoročnom štetom po zdravlje ljudi, što je nekadašnja državna sekretarka Madlen Olbrajt nazvala koletaralnom štetom”, rekao je Poljanski.

Moskva je, takođe, oštro protestovala protiv prodaje protivtenkovski projektila “džavelin” vlasti u Prištini.

Kurti: Odredba o evru nije usmerena protiv Srba

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Aljbin Kurti naveo je da se KiM gradi kao multietničko društvo svih, zasnovano na demokratiji i vladavini prava.

“Kako bi uspostavili demokratske institucije, uspostavili smo saradnju sa brojnim značajnim faktorima i rast privrede smo usmerili kako bi pokazali kako ekonomski napredak i demokratija mogu da idu ruku pod ruku”, rekao je Kurti.

Kurti je rekao da Priština plodove napretka deli sa pripadnicima manjinskih zajednica, kao i da su ka srpskim opštinama usmereni milioni evra na brojne projekte.

Iseljavanje srpskog staniovništva sa KiM, objasnio je potragom za boljim ekonomskim uslovima mahom na zapadu Evrope, a ne, kako je rekao, “navodnim etničkim čišćenjem”.

Predsednik privremenih prištinskih institucija je rekao i da je Srbija jedina država, uz Belorusiju, koja posle napada na Ukrajinu, nije uvela sankcije Rusiji.

Govoreći o uvođenju evra kao jedine valute, Kurti je rekao da ova odredba ni na koji način ne sprečava srpske vlasti da pomaže kosovskim Srbima, već omogućava transparentnost javnih finansija.

“Učinićemo sve da kosovski Srbi nastave da primaju pomoć od vlasti u Srbiji. Privrženi smo nalaženju najboljih načina da se ove transakcije nastave”, rekao je Kurti.

Vučić: Kurtijevim dolaskom na vlast broj etnički motivisanih napada uvećan za 300 odsto

Predsednik Srbije Aleksandara Vučić rekao je da Priština očigledno stvara nepodnošljive uslove za opstanak Srba, uz sistematske napade i otvoreno proterivanja Srba sa KiM.

“Ako imamo na umu kako se Priština odnosi prema od Uneska prepoznatoj i zaštićenoj kulturnoj baštini, koja je pod stalnom zaštitom Kfora, jasno je kako se odnosi i prema srpskom stanovništvu”, rekao je Vučić.

Uz to vrši se stalni pritisak na povratnike, koji se optužuju za lažne ratne zločine, a na slobodu se puštaju Albanci koji su optuženi za jasne etnički motivisane zločine protiv Srba i njihove imovine, rekao je predsednik Srbije.

“Pre 2021. i dolaska Kurtija na vlast bilo je 669 etnički motivisanih napada, a od dolaska Kurtija taj broj je uvećan za 300 odsto”, naglasio je Vučić.

Uz jednostranu odluku o ukidanju dinara, Priština je pribegla ilegalnom korišćenu evra čime je nastavila sa stvaranjem nepodnošljivih uslova za život Srba.

“Evro nije legalna valuta na KiM već se tako tretira, a ukidanje dinara ima za cilj dalje poroterivanja Srba”, naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije je podsetio da je Priština sprovela nelegitimne izbore u četiri opštine u kojima živi većinski srpsko stanovništvo, a koje su Srbi bojkotovali. Nakon toga su vlasti u Prištini uz pomoć specijalnih policijskih snaga na silu zauzele lokalne uprave, a Srbe koji su do tada tu radili proterali i zabranili im da dolaze na posao, podsetio je Vučić.

Izvor: RTS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.