Savet bezbednosti UN o Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Maj.2012, 01:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet bezbednosti UN o Kosovu

NJUJORK -

Savet bezbednosti UN počeo je večaras da razmatra u Njujorku izveštaj o situaciji na Kosovu u kojem je generalni sekretar UN Ban Ki Mun upozorio da, uprkos napretku u dijalogu Beograda i Prištine, napetost i dalje ugrožava mir i stabilnost na Kosovu i u regionu.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić složio se na zasedanju SB sa ocenom generalnog sekretara UN da bi ubuduće mogao biti "sužen prostor" za dijalog Beograda i Prištine, ali istakao da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je razlog za to otpor javnog mnjenja kosovskih Albanaca prema bilo kakvim pregovorima.

"Nadam se da će pozitivan tok dijaloga, napredak ka evorpskim integracijama i normalizacija odnosa Prištine i Beograda nastaviti da se učvršćuju, a da će se tenzije i sukobljavanja postepeno smanjivati", naveo je Ban Ki Mun u izveštaju koji obuhvata period od 16. januara do 15. aprila.

Pitanje srpskih izbora skrenulo je pažnju, kako se ukazuje, na nerešena pitanja i tenzije s obzirom na suštinski različite stavove činilaca po pitanju održavanja tih izbora na Kosovu.

Ban Ki Mun je, međutim, izrazio zadovoljstvo što se vlada u Beogradu konsultovala sa UNMIK-om o održavanju lokalnih izbora na Kosovu i što je poslušala savet te misije, ističući da neslaganja o tako važnim pitanjima mogu biti rešena samo mirnim putem, a ne nasiljem ili upotrebom sile.

Hodžaj o stanju na severu Kosova

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj obratiće se večeras u Njujorku članovima Saveta bezbednosti UN na sednici na kojoj će se razmatrati tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, saopšteno je iz Vlade Kosova.

U govoru u Savetu ministar Hodžaj će govoriti o napretku i izazovima sa kojima se suočava Kosovo u jačanju njegove državnosti, dodaje se u saopštenju.

Hodžaj će govoriti i o stanju na severu Kosova i odlučnosti vlade da u uskoj saradnji s međunarodnim faktorima uspostavi vladavinu reda i zakona na tom delu teritorije.

"Hodžaj će takođe izvestiti o tehničkom dijalogu Kosova i Srbije i o nepotpunom ostvarivanju do sada postignutih sporazuma u tim razgovorima", navodi se u saopštenju.

Prostor za dijalog

"Prostor za dijalog u narednim mesecima mogao bi biti sužen ako ne bude očuvan mir ili ako odgovori javnosti na incidente i provokacije budu nepromišljeni. Neopravdana hapšenja, pasivnost na netoleranciju i ratoborna javna retorika neizbežno vode daljim tenzijama i nasilju", ukazao je generalni sekretar UN.

Ban Ki Mun je zato pozvao "lidere obe strane da na rečima i na delu pokažu vođstvo, na način koji smanjuje tenzije i promoviše atmosferu pogodnu za dijalog".

U izveštaju se podseća na postignute dogovore u dosadašnjem dijalogu uključujući slobodu kretanja i regionalno predstavljanje Kosova i dodaje da se nastavak sastanaka očekuje nakon završetka srpskih izbora.

Međutim, na te događaje senku baca povećanje napetosti na terenu. To se može delom pripisati pripremama za srpske izbore u maju, praćene kontroverzama vezano za glasanje na Kosovu, dodaje Ban Ki Mun.

On zato ukazuje da je situacija na severu Kosova i dalje krajnje osetljiva na svaki politički razvoj između Prištine i Beograda.

Zabrinutost

Ban Ki Mun je izrazio zabrinutost zbog negativnog trenda u procesu povratka na Kosovo i ponovo pozvao na jačanje političke volje u tom smislu.

Izražavajući žaljenje zbog otpora merama za zaštitu srpskih kulturnih i verskih objekata na Kosovu, Ban Ki Mun je pozvao kosovske vlasti da udvostruče napore da bi bio premošćen jaz između obaveza i njihove primene.

U ankesu Ban Ki Munovog izveštaja je i izveštaj šefa Euleksa Gzavijea Bu de Marnaka koji je naveo da ta misija EU nastavlja da pomaže u sprovođenju institucionalnih reformi kao i da je učinjen napredak u više suđenja.

Navodi se i da je nastavljena istraga o navodima iz izveštaja izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini organima na Kosovu.

Sednici Saveta bezbednosti UN prisustvovaće i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Savet bezbednosti UN danas o Kosovu

Izvor: Kurir, 14.Maj.2012

Prostor za dijalog u narednim mesecima mogao bi biti sužen ako ne bude očuvan mir, kazao Ban ki Mun..NJUJORK/BEOGRAD - Savet bezbednosti UN razmotriće danas u Njujorku izveštaj o situaciji na Kosovu u kojem je generalni sekretar UN Ban Ki Mun upozorio da, uprkos napretku u dijalogu Beograda i Prištine,...

Nastavak na Kurir...

Savet bezbednosti UN danas o Kosovu

Izvor: Mondo, 14.Maj.2012

Savet bezbednosti UN razmotriće u Njujorku izveštaj o situaciji na Kosovu u kojem je generalni sekretar UN Ban Ki Mun upozorio da, uprkos napretku u dijalogu Beograda i Prištine, napetost i dalje ugrožava mir na Kosovu i u regionu.

Nastavak na Mondo...

Savet bezbednosti UN o Kosovu

Izvor: Beta, 14.Maj.2012

NJUJORK/BEOGRAD, 14. maja 2012. (Beta) - Savet bezbednosti UN razmotriće u ponedeljak u Njujorku izveštaj o situaciji na Kosovu u kojem je generalni sekretar UN Ban Ki Mun upozorio da, uprkos napretku u dijalog.

Nastavak na Beta...

SB UN danas o Kosovu

Izvor: EMportal, 14.Maj.2012

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmotriće danas izveštaj o situaciji na Kosovu, a u kom je generalni sekretar UN Ban Ki Mun upozorio da, uprkos napretku u dijalogu Beograda i Prištine, napetost i dalje ugrožava mir i stabilnost na Kosovu i u regionu.

Nastavak na EMportal...

Ban Ki Mun slomio šaku na fudbalu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Maj.2012

NJUJORK -..Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pao je igrajući fudbal sa diplomatama i zadobio prelom šake, saopštio je danas portparol UN Martin Nesirki...Ban ima "manji prelom leve šake prouzrokovan padom dok je igrao utakmicu sa diplomatama na prolećnom turniru UN tokom vikenda," rekao je Nesirki,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Savet bezbednosti UN počeo raspravu o Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Maj.2012, 00:01

NJUJORK -..Šef UNMIK-a Farid Zarif ocenio je na Savetu bezbednosti UN kao pozitivno održavanje srpskih parlamentarnih i predsedničkih izbora na Kosovu uz pomoć OEBS-a, ali i poručio da treba uraditi više na pronalaženju trajnog i održivog rešenja za Kosovo...Zarif je, predstavljajući izveštaj...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.