Savet bezbednosti danas o Kosovu

Izvor: B92, 14.Maj.2012, 02:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet bezbednosti danas o Kosovu

Njujork, Beograd -- Savet bezbednosti UN razmotriće izveštaj o situaciji na Kosovu u kojem je generalni sekretar UN Ban Ki Mun upozorio na tenzije. Sednica počinje u 21 čas.

Ban Ki Mun je rekao da, uprkos napretku u dijalogu Beograda i Prištine, napetost i dalje ugrožava mir i stabilnost na Kosovu i u regionu.

"Nadam se da će pozitivan tok dijaloga, napredak ka evropskim integracijama i normalizacija odnosa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Prištine i Beograda nastaviti da se učvršćuju, a da će se tenzije i sukobljavanja postepeno smanjivati", naveo je Ban Ki Mun u izveštaju koji obuhvata period od 16. januara do 15. aprila.

Pitanje srpskih izbora skrenulo je pažnju, kako se ukazuje, na nerešena pitanja i tenzije, s obzirom na suštinski različite stavove uključenih strana po pitanju održavanja tih izbora na Kosovu.

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj obratiće se večeras u Njujorku članovima Saveta bezbednosti UN. U govoru u Savetu ministar Hodžaj će govoriti o napretku i izazovima sa kojima se suočava Kosovo u jačanju njegove državnosti. Hodžaj će govoriti i o stanju na severu Kosova i o odlučnosti vlade da u uskoj saradnji s međunarodnim faktorima uspostavi vladavinu reda i zakona na tom delu teritorije.

Ban Ki Mun je, međutim, izrazio zadovoljstvo što se vlada u Beogradu konsultovala sa UNMIK-om o održavanju lokalnih izbora na Kosovu i što je poslušala savet te misije, ističući da nesaglasnost o tako važnim pitanjima mogu biti rešena samo mirnim putem, a ne nasiljem ili upotrebom sile.

"Prostor za dijalog u narednim mesecima mogao bi biti sužen ako ne bude očuvan mir ili ako odgovori javnosti na incidente i provokacije budu nepromišljeni. Neopravdana hapšenja, pasivnost na netoleranciju i ratoborna javna retorika neizbežno vode daljim tenzijama i nasilju", ukazao je generalni sekretar UN.

Ban Ki Mun je izrazio zabrinutost zbog negativnog trenda u procesu povratka na Kosovo i ponovo pozvao na jačanje političke volje u toj sferi.

U aneksu Ban Ki Munovog izveštaja je i izveštaj šefa Euleksa Gzavijea de Marnaka, koji je naveo da ta misija EU nastavlja da pomaže u sprovođenju institucionalnih reformi, kao i da je učinjen napredak u više suđenja.

Sednici Saveta bezbednosti UN, koja počinje u 21 sat po srednjoevropskom vremenu, prisustvovaće i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Simić: Izveštaj očekivan, Beograd uzdržan

Profestor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić kaže da je takva ocena Ban Ki Muna očekivana, jer je Beograd pokazao vidnu uzdržanost tokom predizborne kampanje na Kosovu

"Nijedna od poitičkih partija u Srbiji nije direktno fokusirala svoju kampanju na Kosovu, niti su pojedinačne provokacije koje su dolazile s te strane izazivale nekakve bitnije reakcije u Srbiji. Tako da mi se čini da je ta uzdržanost upravo ono na šta se misli kada se govori o stavu Beograda prema Prištini”, ocenjuje on.

Simić smatra da neće doći ni do bitnijih promena u tom pogledu i kada se formira nova vlada u Srbiji, koja će, kako on očekuje, nastaviti put integracija ka EU i da će joj to biti prioritet. Kosovo, prema njegovim rečima, neće biti glavna tema buduće vlade, ukoliko ga međutim, događaji na terenu ne nametnu kao takvu.

On kaže i da bi se pitanje Kosova, u načelu, moglo aktuelizovati onog momenta kada se odredi datum početka pregovora, ali on dodaje da ne veruje da bi iko bio spreman da pitanje Kosova aktuelizuje i da dovede u pitanje ulazak Srbije u EU.

Svi sada žele stabilnost, dodao je on, pogotovo što su se i u EU dogodile neke promene, poput gubitka izbora Nikole Sarkozija, nemogućnost formiranja vlade u Grčkoj...

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.