Savet bezbednosti UN počeo raspravu o Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Maj.2012, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet bezbednosti UN počeo raspravu o Kosovu

NJUJORK -

Šef UNMIK-a Farid Zarif ocenio je na Savetu bezbednosti UN kao pozitivno održavanje srpskih parlamentarnih i predsedničkih izbora na Kosovu uz pomoć OEBS-a, ali i poručio da treba uraditi više na pronalaženju trajnog i održivog rešenja za Kosovo.

Zarif je, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predstavljajući izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna za period od 16. januara do 15. aprila, rekao da su u prethodnom periodu na Kosovu zabeleženi i pozitivni i negativni trendovi.

On je rekao da je među pozitivnim trendovim održavanje srpskih parlamentarnih izbora na Kosovu uz podršku međunarodne zajednice, uz poštovanje rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.

"Ova uspešna operacija pokazuje koliko međunarodna zajednica može biti uspešna kada radi koherentno i uz saradnju svih strana", rekao je šef Unmika i dodao da je jedinstvena pozicija Beograda i međunarodne zajednice o organizovanju lokalnih srpskih izbora na Kosovu pokazala da odluka lokalnih lidera nema legitimitet.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić složio se na zasedanju SB sa ocenom generalnog sekretara UN da bi ubuduće mogao biti "sužen prostor" za dijalog Beograda i Prištine, ali istakao da je razlog za to otpor javnog mnjenja kosovskih Albanaca prema bilo kakvim pregovorima.

Šef Unmika je rekao i da su "nastavljeni negativni trendovi" poput velikog broja bezbednosnih incidenata i kriminalnih aktivnosti u mešovitim zajednicama, posebno na severu Kosova.

On je izrazio nadu da će posle izbora u Srbiji biti obrazovana nova vlada sa svežim mandatom da se bavi pitanjem Kosova i navodeći da uskoro neće biti izbora na Kosovu, i ocenio da predstoji period političkog angažovanja koji je odvojen od dnevne politike i predizborne kampanje.

Zarif je rekao da treba "naći zajednički interes za stabilnost kako bi se rešile nerazrešene razlike" i pozvao učesnike dijaloga da uđu u razgovore s dobrom voljom da se "okonča nezavršen posao i da se nađu trajna i održiva rešenja".

Zarif je rekao da je ono što je do sada radila međunarodna zajednica na Kosovu nedovoljno za stabilnost, skupo i "neoprostivo neefikasno"

za uspostavljanje stabilnosti, ali da je bilo određenog napretka poput održavanja srpskih izbora uz pomoć OEBS-a i većeg institucionalnog prisustva na severu Kosova.

"Neki od događaja u prethodnom periodu daju razloge za umereni optimizam i zadovoljstvo. Drugi nas podsećaju na krhku situaciju ispod površine", rekao je Zarif.

Zarif je rekao da su se ipak incidenti nastavili pre i posle izbora i da to "znatno podiže tenziju", kao i "da učestalost tenzija pokazuje da status kvo nije stabilan".

On je naveo da su zapaljive političke poruke dovele do incidenata i da lokalni lideri "umesto da smanjuju tenziju, raspiruju strasti radi kratkoročnih ciljeva, što ima veliku cenu po dugoročne ciljeve".

Šef Unmika je naveo da su među takvim događajima hapšenja koja su organizovale i vlasti u Beogradu i u Prištini.

Zarif je rekao da je dogovor OEBS-a sa Srbijom oko organizovanja srpskih izbora na Kosovu "bio ključan za smanjivanje tenzija" i da su ta organizacija, Kfor, Euleks i kosovske vlasti pomogli da se glasa mirno bez većih incidenta.

Zarif je pozvao kosovske vlasti da uzimaju u obzir stavove srpske zajednice severno i južno od reke Ibar.

On je rekao da ne treba odustati od zajedničkog stava da vlasti u Prištini treba da ulože dodatne napore za zaštitu prava manjina, što uključuje napredak za otkrivanje sudbine nestalih, omogućavanje povratka i sprovođenje pravnog okvira za zaštitu kulturnog nasleđa.

Zarif je kao pozitivno ocenio to što je Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU, kao i to što je Kosovu odobren početak izrade studije izvodljivosti, što je pojačalo veze Zapadnog Balkana s Evropskom unijom.

Čurkin: Međunarodna zajednica da bude statusno neutralna

Ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin izjavio je večeras da pozicija Rusije o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova ostaje nepromenjena i pozvao međunarodnu zajednicu da se na Kosovu ponaša statusno neutralno.

Čurkin je istakao da pokušaj kosovskih vlasti da preuzmu vlast na severu pokrajine može da destabilizuje situaciju na tom prostoru.

Predstavnik Rusije je upozorio na sporost u istrazi o trgovini organima na Kosovu, koju sprovodi Euleks, dodavši da njegova zemlja podržava predlog Srbije da UN vodi istragu.

Povodom referenduma koji je u februaru održan na severu Kosova, Čurkin je kazao da on predstavlja čin očaja lokalnih Srba.

"Situacija je nezadovoljavajuća i po pitanju povratnika, koji nisu sigurni za sopstvenu bezbednost. Međunarodna zajednica mora da zaštiti i pravoslavne hramove i vernike na Kosovu", istakao je ambasador Rusije.

On je posebno upozorio na opasnost od kontakta između kosovskih vlasti i sirijske opozicije.

"To je u suprotnosti sa mirovnim planom Kofija Anana, a isto tako može biti i destabilizujući faktor i šire od Balkana", zaključio je Čurkin.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je danas zabrinutost zbog izveštaja koji govore da se sirijski pobunjenici treniraju na Kosovu i prolaze obuku kod članova bivše takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koji stvaraju međunarodnu bazu za obuku pobunjenika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.